"Autojuhid kahjuks ei anna endale aru, mis võib juhtuda, kui nad sõidavad isegi 5 km tunnis lubatust kiiremini. Tagajärjeks võib olla raske kokkupõrge jalakäijaga, jalakäijale võib see lõppeda koguni surmaga."

Põhja prefektuuri patrullpolitseinik Vladimir Kägonen
uno loop (31.05.1930 - 08.09.2021) Suri laulja Uno Loop (0)
08. september 2021
Uno Loop. Foto: Scanpix

Kolmapäeval suri pärast pikaajalist haigust laulja, muusik ja pikaaegne esitajate liidu juhatuse liige Uno Loop.

Uno Loop on olnud üle poole sajandi tuntud kui silmapaistev ning armastatud muusik ja pedagoog. Tema loominguline tegevus algas 1950. aastal ning isegi pärast 80. juubelit jätkas ta veel aktiivset muusikalist tegevust, vahendab BNS.

Uno Loop sündis 31. mail 1930. aastal Tallinnas, kus omandas alg- ja keskhariduse. Muusikalise hariduse sai ta Tallinna Muusikakoolis 1954-58 muusikateoreetikuna ning muusika-pedagoogilise kõrghariduse Tallinna Pedagoogilises Instituudis 1975-80, mil ta oli 50-aastane.

Aastatel 1959–1961 ja 1977–1992 töötas ta Georg Otsa nimelises Tallinna Muusikakoolis muusikaajaloo, laulu- ja kitarriõpetajana ning 1980-1990.a. jazz-osakonna juhatajana.

Tema poolt on kirjutatud esimese eestikeelne kitarriõpik pealkirjaga “Kitarrimängu õpik”, mis ilmus 1964. aastal.

Pikka aega oli ta Eesti Raadio estraadiorkestri solist ja aastatel 1961-1965 Eesti Riikliku Filharmoonia Orkestri solist. Esitajana on ta osalenud ansamblites Metronoom, Swing Club ja Sinilind ning Eesti Raadio meeskvartetis koos Eri Klasi, Kalju Terasmaa ja Arved Haugiga. Uno Loop on koos esinenud ja esitusi salvestanud väga paljude teiste tuntud lauljatega nagu Georg Ots, Els Himma, Heidy Tamme, Heli Saul-Lääts,  Kalmer Tennosaar, Marju Kuut, Tarmo Pihlap, Ivo Linna, Jaak Joala.

Uno Loop on aastakümnete vältel tutvustanud Eesti laululoomingut kõikjal maailmas. Pikaajalise loometegevuse käigus on ta salvestanud üle 250 unustamatu laulu, mitmed neist tema enda poolt kirjutatud. “Clementine”, “Isad ja pojad”, “Juanita banana”, “Lõke preerias”, “Me pole enam väikesed”, “Mis värvi on armastus”, “Märtsis algas mai”, “Puuriida laul”, “Sinilind”,  “Su aknast näen”, “Väike neiu”,  “Ära koo mu käpikuisse päikest” – see on vaid väike loetelu Uno Loopi meeldejäävast repertuaarist, mis jäävad publiku südamesse.

Tema loominguga on ilmunud arvukalt heliplaate, Eesti Televisiooni poolt on salvestatud tema tegevusest mitu kontsertfilmi. Peale muusikalise tegevuse, on ta kogu aeg tegelenud ka võistlusspordiga, mis näitab Uno Loopi mitmekülgsust. Tema nimel on Eesti meistritiitel poksis, ta harrastas triatloni ning oli triatloniklubi 21.CC asutaja.

Uno Loop oli üheks Eesti Esitajate Liidu üks asutajatest. Ligi 20 aastat tegutses ta Eesti Esitajate Liidu juhatuse liikmena, olles pühendunud lauljate huvide edendamisele.

Uno Loobile on presidendi poolt omistatud 2001. aastal Valgetähe teenetemärk.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.