"Arendajad ei lase arhitektidel lähtuda inimeste vajadustest, vaid sellest, kuidas äriplaan võimalikult tulu tooks."

Kunstiakadeemia rektor, arhitektuuriajaloolane Mart Kalm
VIDEO! Tallinn suurendab sotsiaaltoetuste saajate ringi ja tõhustab antavat abi (0)
09. september 2021

Sotsiaaltoetuste vallas kehtima hakkavate muudatuste kohaselt hakkavad 1. jaanuarist pensionilisa saama ka 17. aastased puudega noored, kellel on tuvastatud piiratud töövõime.  Pensionilisa toetuse summa on uuest aastast 125 eurot.

“Siiamaani on meil olnud puudega laste toetus kord aastas ja samamoodi pensionilisa, mis on mõeldud pensionäridele ja töövõimetuspensionäridele. Kahjuks jäid 17-aastased puudega lapsed selle kahe sihtrühma vahele ja esimesest jaanuarist saavad ka nüüd nemad pensionilisa,” lubas Tallinna abilinnapea Betina Beškina.

Tallinna Puuetega Inimeste Koja juhatuse esimees ja ise puudega noore vanem Külli Urb nendib, et puudega noorte igapäevased lisakulutused on suured ja abiraha on igati teretulnud.

“Kasvõi jalatsid, mis on vales asendis käimisest ja ka hariduses on lisakulutusi kindlasti. Sellise muudatuse võiks teha kohe päeva pealt, sest noored ja pered elavad iga päev selle erivajadusega ja vajavad iga päev toetust,” ütles Urb. 

Täiesti uus teenus on aga eluruumi tagamise teenus. Kui seni saavad üüritoetust linnalt ainult endised vangid, asotsiaalid või varjupaigas elavad naised, siis nüüd saavad üüritoetust küsida ka teised linnaelanikud, kel puuduvad finantsilised võimalused eluaset soetada või üürida. Abivajadust hakkavad edaspidi hindama linna sotsiaaltöötajad. Just abivajaduse hindamine on abilinnapea Beškina sõnul ka olulisim uus põhimõte muudatuste juures.

“Inimene ei pea enam ise uurima ja otsima, mis tal vaja on ja taotlema konkreetset teenust või toetust. Nüüd ta võibki linnaosale kirjeldada oma muret ja oma elu üksikasju ja olukorda, siis sotsiaaltoetaja hindab tema abivajadust ja pakub talle teenuseid ja toetusi, mis talle kõige rohkem vaja jamis talle reaalselt abiks,” rääkis Beškina.

Oluline muudatus puudutab ka Tallinna linna sotsiaaltransporditeenust, mis ei olen enam mõeldud ainult raske ja sügava puudega inimestele, vaid taksoveoteenust saavad kasutada kõik puudega inimesed.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.