"Arendajad ei lase arhitektidel lähtuda inimeste vajadustest, vaid sellest, kuidas äriplaan võimalikult tulu tooks."

Kunstiakadeemia rektor, arhitektuuriajaloolane Mart Kalm
Õiguskantsleri hinnangul ei tohi kassi võtmisel olla vanusepiirangut (0)
10. september 2021
Foto: Ilja Matusihis

“Leian, et tingimus, mille kohaselt ei anta kassipoegi üle 65-aastastele inimestele, on tõepoolest vastuolus võrdse kohtlemise põhimõttega. Loomulikult peab loomade varjupaik lähtuma hüljatud loomale uue omaniku leidmisel looma heaolust, kuid looma loovutamisest keeldumine üksnes inimese vanusest lähtudes pole lubatud,” ütles õiguskantsler Ülle Madise.

Madise hinnangul on Tartu Koduta Loomade Varjupaigas kehtestatud reegel, mille järgi ei anta kassipoegi üle 65-aastastele inimestele vastuolus võrdse kohtlemise põhimõttega.

Õiguskantsleri poole pöördunud inimene tõi esile, et Tartu Koduta Loomade Varjupaigas on kehtestatud reegel, mille kohaselt ei loovutata kassipoegi üle 65-aastastele inimestele. Inimene leidis, et selline tingimus on vanuseliselt diskrimineeriv, vahendab BNS.

Pöördumise esitanud inimene selgitas, et kui ta soovis näha üht varjupaigas olevat kassipoega, teatati talle, et varjupaik ei loovuta kassipoegi üle 65-aastastele inimestele. Ta käis varjupaigas ka koos oma tütrega, kes kinnitas, et on valmis võtma kassi enda hoolde, kui kass peaks elama kauem kui tema omanik. Avaldaja teatel oli varjupaiga töötaja öelnud, et see ei ole piisav, sest tütar ei ela koos temaga ning vanem inimene ei saa kassipoja pidamisega hakkama. 

Varjupaiga esindaja selgitas, et niisugusel tingimusel on peamiselt kaks põhjust. Kasside eluiga küünib kuni 20 eluaastani. Varjupaika on sattunud palju loomi, kelle omanikud on surnud või ei ole suutnud vanuse tõttu looma eest enam hoolitseda Samuti oli varjupaiga esindaja seisukohal, et vanematel inimestel on sageli sellised põhimõtted või harjumused, mis ei ole kooskõlas tänapäevaste lemmikloomapidamise põhimõtetega.

Varjupaik annab üle 65-aastastele inimestele siiski vanemaid kui kaheaastaseid kasse, kuna need on juba väljakujunenud iseloomuga loomad ning sellise looma võtmine on turvalisem nii kassile kui ka tema uuele omanikule.

Õiguskantselt märkis oma vastuses, et kedagi ei tohi diskrimineerida rahvuse, rassi, nahavärvuse, soo, keele, päritolu, usutunnistuse, poliitiliste või muude veendumuste, samuti varalise ja sotsiaalse seisundi või muude asjaolude tõttu. Selle alusel on keelatud ka vanuse tõttu diskrimineerimine. Vanusest tingitud erinev kohtlemine on lubatud juhul, kui sellel on asjakohane eesmärk ning järgitakse proportsionaalsuse põhimõtet.

Varjupaiga loovutatavate loomade heaolu tagamine on asjakohane eesmärk. Küll aga ei saa pidada põhjendatuks loomasoovija vanusepiiri kehtestamist, millega määratakse, kellele kassipoegi loovutada ja kellele mitte. Paraku ei ole võimalik inimese eluiga ette teada, samamoodi võib ka kasside eluiga olla erinev.

Kuigi kassipoega võttes võtab inimene endale pikaajalise kohustuse, tuleb arvestada ka inimese enda võimet hinnata, kas ta suudab pakkuda loomale head kodu. Arvesse tuleb võtta ka inimese lähedaste kinnitust, et nad on valmis võtma looma oma hoole alla, kui looma omanikuga peaks midagi juhtuma. 

“Leian, et tingimus, mille kohaselt ei anta kassipoegi üle 65-aastastele inimestele, on tõepoolest vastuolus võrdse kohtlemise põhimõttega. Loomulikult peab loomade varjupaik lähtuma hüljatud loomale uue omaniku leidmisel looma heaolust, kuid looma loovutamisest keeldumine üksnes inimese vanusest lähtudes pole lubatud,” kirjutab Madise.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.