"Kõik head või halvad asjad maailmas on kiiksuga inimeste tehtud."

Urmas Sõõrumaa, ärimees
Harvaesitatav Beethoveni „Missa solemnis“ kõlab Tallinnas (0)
13. september 2021

Säravate solistide ja rohkem kui poolesaja muusikuga laval toob maestro Tõnu Kaljuste kontserdisaali Beethoveni „Missa solemnise“. Eestis harva esitatav teos jõuab kuulajate ette tänu Tallinna Kammerorkestri ja Eesti Filharmoonia Kammerkoori koostööle. Kontsert toimub 3. oktoobril kell 19 Tallinna Jaani kirikus.

Beethoven pidas „Missa solemnist“ oma suurimaks tööks. Partituuri tiitellehele kirjutas ta: „Mis südamest tulnud – las minna see jälle südamesse!“ Kui otsida, milline Beethoveni viimaste aastate töödest paljastaks kõige paremini tema keerulise suhtumise eksistentsi, siis on see just „Missa solemnis“, mis isegi rohkem kui 9. sümfoonia väljendab helilooja kõige isiklikumaid mõtteid ja tundeid, ajastu valu ja traagikat.

„Missa solemnis“ on võimas ja  dramaatiline teos, tulvil haaravaid emotsioone. Seda esitab rahvusvaheline solistideansambel Yena Choi (sopran), Helen Lepalaan (metsosopran), Markus Schäfer (tenor) ja Lisandro Abadie (bass-bariton) ning Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Tallinna Kammerorkester dirigent Tõnu Kaljuste juhatusel.

Kontserdiga teevad dirigent, solistid, koor ja orkester kummarduse Beethoveni aastale, mida 2020. aasta kultuurikatkestuse tõttu on muusikamaailm ühiselt otsustanud edasi tähistada ka 2021. aastal.  Kontsertki olid algselt planeeritud toimuma detsembris 2020. Seetõttu kehtivad kontserdile ka „Kaks tähtteost: Beethoven. Missa solemnis“ piletid, mis ostetud 02.12.2020 Tallinnas toimuma pidanud kontserdile.

Tõnu Kaljuste, Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Tallinna Kammerorkester on aastaid ühiselt kontserte andnud. Neid on kutsutud esinema paljudele mainekatele lavadele Austraaliast Põhja-Ameerikani, sh New Yorgi Carnegie Halli, Pariisi Filharmooniasse ning viimati Hamburgi Elbphilharmonie’sse. Mõlema kollektiivi asutaja Tõnu Kaljuste on rahvusvaheliselt hinnatud koori- ja orkestridirigent. Tema tööd on korduvalt esitatud Grammy nominendiks ning ta on pälvinud 2014. aastal Grammy auhinna albumi eest Arvo Pärt „Adam’s Lament“ (ECM). 

Kontserti korraldavad Tallinna Filharmoonia ja Eesti Filharmoonia Kammerkoor.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.