"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
puudu veel vaid 1000 eurot Inimõiguste Keskus kogub raha varjupaigataotlejate tõlkeabiks (0)
14. september 2021
Foto: Scanpix

Eesti Inimõiguste Keskus kogub oktoobri alguseni annetusi, et pakkuda kõikidele siinsetele varjupaigataotlejatele tasuta õigusabi.

Keerulised sündmused kogu maailmas on tekitanud olukorra, kus abivajajaid on tavapärasemast rohkem ja keskusel ei ole võimalik katta kõiki tõlkekulusid. Seega kogub keskus tõlkekulude katmiseks kuni 1. oktoobrini annetusi, vahendab BNS.

Eestilt on viimastel kuudel rahvusvahelist kaitset palunud põgenikud nii Valgevenest, Afganistanist, Iraagist kui Süüriast. Nad on segaduses ja hirmul ega tea, mis neist edasi saab. Selge ja arusaadav tasuta õigusabi on varjupaigataotlejatele märkimisväärse tähtsusega. Tihti on õigusnõustamine võimalik aga vaid tänu tõlgile. Mõnikord saab sobilikku tõlketeenust tellida ainult välismaalt.

Keskus vajab 2000 eurot, et pakkuda neile varjupaigataotlejatele, kes tänaseks Eestisse on jõudnud, aasta lõpuni tõlkega õigusnõustamist. Kõik septembrikuu annetused lähevad tõlketeenuste eest tasumisele, kuniks vajaminev summa on koos.

Eesti Inimõiguste Keskuse kommunikatsioonijuht Mirjam Savioja ütles BNS-ile, et praeguseks on pool summast koos.

“Kümne päevaga on inimõiguste keskusele annetatud pool vajaminevast summast ja 1000 eurot on veel koguda, et saaksime Eestisse saabunud varjupaigataotlejatele aasta lõpuni tõlkega kvaliteetset õigusabi pakkuda,” sõnas Savioja.

Keskusel on Eestis varjupaigataotlemise valdkonnas ainulaadne õiguspädevus ja tegutsemisaja jooksul on nõustatud sadu abivajajaid. Varjupaigataotlejatele õigusnõu andmine on vajalik, et varjupaigamenetlus oleks neile arusaadav ja toimuks võimalikult tõhusalt. Tänu tasuta õigusabile mõistavad taotlejad paremini oma õigusi ja kohustusi ning saavad menetlusele võimalikult palju kaasa aidata.

Politsei- ja piirivalveametil sujub teadliku ja abivalmi varjupaigataotlejaga koostöö hõlpsamalt ning menetlus on kiirem ja vähem kulukas. Seega on tasuta õigusabi kasulik nii taotlejale kui riigile.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.