"Inimene peaks saama pühendada end lihtsalt oma elu elamisele. Linnaasutused peaksid olema heas mõttes justnagu nähtamatud – osutades linnakodanikule teenust nii, et nad ise meeldegi ei tule."

Tallinna linnasekretär Priit Lello
Kuue kuu ühistranspordiga sõitjate arv vähenes aastaga koroonapandeemia tõttu pea viiendiku (0)
14. september 2021
Foto: Ilja Matusihis

Statistikaameti andmetel sõitis 2021. aasta esimeses pooles Eesti ettevõtete ühistranspordivahenditega kokku 57 miljonit inimest, mida oli 17 protsenti vähem kui eelmise aasta samal ajal ning neljandiku võrra vähem kui 2020. aasta teises pooles.

Rahvusvahelistel vedudel sõitis üle miljoni inimese ja seda oli 42 protsenti vähem kui mullu esimesel poolaastal, teatas statistikaamet.

Ameti analüütiku Birgitta Ojamaa sõnul vähenes ühistranspordiga reisijate arv peamiselt kehtivate viiruspiirangute ning jätkuva nakatumisohu tõttu, samuti tuleb meeles pidada, et 2020. aasta esimesed kaks kuud jäid viiruse mõju alt välja.

“Esimesel poolaastal küll reisijate arv vähenes, aga kui võrrelda selle aasta teist kvartalit 2020. aasta sama ajaga, mil riigipiirid läksid kinni ning paljud töötasid ja õppisid kodus, lisandus sõitjaid kolmandiku võrra,” märkis Ojamaa. 

Bussi-, trolli- ning trammiga sõitis aasta esimeses pooles ligi 53 miljonit inimest, eelmise aasta samal perioodil oli neid 17 protsenti rohkem. Rahvusvahelistel bussivedudel vähenes reisijate arv 80 protsendi võrra. Linnas vähenes busside, trollide ning trammidega sõitjate arv 18 protsenti, kaugliinidel 27 protsenti, ning maakonna- ja vallaliinidel 8 protsendi võrra.

Rongisõitjate arv kahanes vaid 2 protsenti, neid oli 2,7 miljonit. Rahvusvahelist sõitjatevedu aga ei toimunud, kuna Eesti riigipiir Venemaaga oli kinni.

Õhupiirid olid küll valdavalt lahti, kuid Eesti õhutranspordiettevõtted vedasid 74 000 reisijat, mida oli 22 protsenti vähem kui mullu samal ajal.

Meretransporti kasutas ligi 1,5 miljonit sõitjat ehk kolmandiku võrra vähem kui eelneva aasta samal perioodil. Rahvusvahelistel liinidel oli sõitjaid 952 000, riigisiseselt aga 516 800. Siseveetransporti kasutas 9800 sõitjat, mida oli poole rohkem kui mullu.

Eesti veoettevõtete sõitjakäive vähenes 848 miljoni sõitjakilomeetrini, mis kahanes eelmise aastaga võrreldes veidi üle kolmandiku. Ühele sõitjakilomeetrile vastab ühe sõitja vedu ühe kilomeetri kaugusele.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.