"Ei ole normaalne, kui kolm elutähtsat valdkonda ning lisaks kütus, gaas ja elekter võtavad eestlaste sissetulekutest 60 ja rohkem protsenti."

Sirje Potisepp, toiduainetööstuse liidu juhataja
Arhitekt Indrek Allmann: linna tuleks tihedamaks ehitada, kuid seda ei saa teha roheluse arvelt (1)
15. september 2021
Indrek Allmanni Foto Aron Urb

Arhitekt Indrek Allmann leidis Tallinna visioonikonverentsil „Õnnelik linn“ peetud ettekandes, et ühiskonnas muutub laiemalt toimuva rohepöörde kontekstis järjest raskemaks ja varsti suisa kuritegelikuks planeeringulistes otsustes vaid ilule ja muudele sisseharjunud praktikatele tuginemine.

Allmann rääkis, et nii nagu gravitatsioon toob õuna maa peale, nii toimivad ka linnaruumis nähtamatud „füüsikaseadused“. „Kui me soovime oma tegutsemisviisis päriselt midagi muuta või pikemas perspektiivis lihtsalt ellu jääda, tuleb üles otsida linnaruumi mõjutavad, matemaatiliselt mõõdetavad protsessid. Läbi poliitiliste otsuste peame hakkama nendega arvestama, allutades igapäevase praktika linnaplaneerimises selgelt defineeritud eesmärkidele,“ leidis ta.

Allmann tugines oma ettekandes erinevatele viimasel kümnendil tehtud linnauuringutele ning tõi välja peamised seaduspärasused, mis kehtivad sarnaselt nii Amsterdamis, Veneetsias kui ka Tallinnas. „Peamine küsimus on, kuidas eksisteerivat linna reorganiseerida. Linna tuleb muuta kompaktsemaks nii füüsiliselt kui ajaliselt. Valglinnastumine tuleb Tallinnas peatada. Linnaruumis tuleb suurendada tihedust, kuid seda ei saa teha rohekeskkonna arvelt. Tallinnas saame seda teha ajalooarmide silumisega, siin on hulgaliselt kunagisi tööstusalasid, millele tuleb anda uus funktsioon. Nende põhimõtete mõistmine ja rakendamine võimaldab rohepöörde ka päriselt ellu viia,“ lisas ta.

Arhitekt ja linnaplaneerija Indrek Allmann on vastutustundliku ehitamise eestkõneleja ning rõhutab oma tegevuses, et kõige keskkonnasõbralikum on see ruutmeeter, mis ei vaja ehitamist. Indrek Allmann on Paljasaarde rajatava Hundipea kliimaneutraalse naabruskonna idee üks autoritest ning projekti eestvedajatest. Kliimaneutraalse linnaosa terviklahendus sünnib koostöös erinevate era- ning avaliku sektori huvigruppidega, sealhulgas teadlaste, kohaliku kogukonna, linnaplaneerijate, arendajate, iduettevõtjate ning Tallinna linnavalitsusega. Hundipea projekti kaudu osaleb Indrek Allmann ka keskkonnateadlikkust tõstva koostööplatvormi Rohetiiger tegevuses.

Allmanni teistest töödest tuntakse enim Noblessneri sadama-ala kontseptsiooni ja Lurichi kvartalit Ülemiste linnakus Tallinnas. Ta on lisaks Eestile projekteerinud hooneid Ukrainas, Taanis, Lätis, Norras ja Rootsis.

Kolmapäeval, 15. septembril toimub Kultuurikatlas Tallinna visioonikonverents „Õnnelik linn“. Konverentsipäev on jagatud kolme plokki: linn on lahendus, mitte probleem; linn, kus on aega – inimese mõõde linnas ja intelligentne roheline maailmalinn. Liitu konverentsiga Worksup keskkonnas.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

meenutaja
18. sept. 2021 09:02
Saksa arhitektid eesotsas Ernst May’ ga osalesid Stalini ajal 20 linna projekteerimisel NLiidus. https://ok.ru/tochkazr/topic/69762569333679