"Tallinn on vinge koht, sest siin katsetatakse paljusid asju."

Jenni Partanen, Tallinna tehnikaülikooli tulevikulinna professor
saade "siin tallinn" Politoloog Saarts: valimiskampaania algas uimaselt (0)
17. september 2021

“Valimiskampaaniad on alanud uimaselt, sest tegeleti presidendivalimistega. Konflikte siiski on ja valimistel peavadki need olema, kuid küsimus on, mis on võtmeteema: koolireform või jalgrattateed?” osutas saates “Siin Tallinn” politoloog Tõnis Saarts.

Saates küsiti ka tänaval kodanike käest, kui oluline on valima minna? Inimesed pidasid valimistel osalemist vajalikuks. Märgiti ka, et rohkem tuleks võimu juurde valida naisi ning teise teemana kerkis üles pensionitõus. “Oluline on see, et oleks vähem erakondade vahelist võitlust. Oleme nii väikesed, kas meil on sedavõrd palju erakondi vaja?” osutas üks vastanutest.

Tallinna linnasekretär Priit Lello märkis, et 2017. aastal osales valimistel 109 000 inimest, mis tähendab 54 protsenti valimisõiguslikest kodanikest. Ta selgitas, et inimesed saavad hääletada selle järgi, kuhu nad rahvastikuregistris elukoha on registreerinud ning soovitas seetõttu elukoht registris viia kooskõlla sellega, kus inimene tegelikult elab.

Lello möönis, et koroona mõjutab valimiste korraldust, sest tuleb tagada ohutus, milleks on rida meetmeid. See tähendab siis, et valimisjaoskondade hulk on suurem, nimelt 96 jaoskonda. Teiseks, inimesed saavad hääletada ka õues, kus seda saab turvaliselt teha, kui ei tunta end siseruumis hästi. Kolmandaks – ehkki vaktsineerimistunnistust ei küsita, pakutakse kõigile tasuta maski. Loomulikult saab hääletada ka elektrooniliselt.

Politoloog Tõnis Saarts prognoosis, et valimisaktiivsus tuleb madalam, kui riigikogu valimistel. “Kampaaniad on alanud uimaselt, sest tegeleti presidendivalimistega. Konflikte siiski on ja valimistel peavadki need olema, kuid küsimus on võtmeteemas: koolireform või jalgrattateed?” küsis ta.

Saarts spekuleeris, et kui peaks juhtuma, et õnnestub teha koalitsioon, kus Keskerakonda pole, tekib küsimus, kas Toompea koalitsioon jääb ellu? Ta meenutas, et paljud valitsuskriisid minevikus on lähtunud Tallinna võimuvõitlusest. Siiski osutas Saarts, et – ehkki see on teoreetiliselt võimalik -, on raske on ette kujutada, et praegune opositsioon suudaks omavahel kokku leppida.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.