"Tallinn on vinge koht, sest siin katsetatakse paljusid asju."

Jenni Partanen, Tallinna tehnikaülikooli tulevikulinna professor
video Tallinn vahetas välja iga viienda valgusfoori (0)
17. september 2021
Abilinnapea Andrei Novikov. Foto: Mats Õun

“Jaa, need valgusfoorid lähevad meie liikluslinnakusse üles. Meil lapsed tulevad jala ja jalgrattaga, osadel on tõuksid, vaja oleks paremini liiklust õpetada ja selleks need vanad valgusfoorid ju ongi,” rääkis Muhu Lasteaia majandusjuhataja Natalja Kovaljova. Tema kolleeg, õppealajuhataja, Źanna Erte täiendas :” See valgusfoor on nagu täitsa uus, eks peseme nad üle ja siis paneme kohe linnakusse üles. Direktor ütles, et võtke kohe kaks tükki.”

Haraka Lasteaia majandusjuhataja Larissa Loźkina, kes oli samuti tulnud lasteaiale valgusfoori valima sõnas, et :”Meil ka linn joonis liikluslinnaku ära ja ma vaatangi praegu, et saaks mõne parema foori lasteaiale. Ma arvan, et tuleb võtta see, kus juhtmed küljes, siis on kohe hea ära ühendada.”

Tallinnas vahetati tänavu välja kõik vanad foorid uute LED-tehnoloogial põhinevate fooride vastu ja kuna samal ajal luuakse lasteaedadesse liikluslinnakuid, siis pakub linn neid lasteaedadele õppevahenditena.

“Kõik väljavahetatud valgusfoorid me utiliseerime, aga kuna linn on otsustanud, et neid võib jagada ka lasteaedadele ja koolidele õppevahenditeks, siis seda me suurima heameelega ka teeme. Kui kellegi on hea meel nende fooride üle, siis me oleme hea meelega neid ära andmas,” rääkis AS Signaal juhatuse esimees Mehis Pass.

Kokku on sel hooajal LED-fooride vastu välja vahetatud 1272 amortiseerunud hõõglambiga valgusfoori 72hel Tallinna ristmikul, mille tulemusel paranes nii liiklusohutus kui ka foorivõrgu loodussäästlikkus.

“Ära sai vahetatud iga viies valgusfoor. Me keskendusime sellele, et Tallinn saaks võimalikult kaasaegsed ja tunduvalt säästlikumad foorid. Vaadates praegust elektrihinna tõusu on see ka väga mõistlik. Kokku läks fooride vahetamine maksma 400 000 eurot,” ütles Tallinna abilinnapea Andrei Novikov.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.