"Autojuhid kahjuks ei anna endale aru, mis võib juhtuda, kui nad sõidavad isegi 5 km tunnis lubatust kiiremini. Tagajärjeks võib olla raske kokkupõrge jalakäijaga, jalakäijale võib see lõppeda koguni surmaga."

Põhja prefektuuri patrullpolitseinik Vladimir Kägonen
saade "siin tallinn" Tallinnas tegutseb kaheksa ükssarvikut ehk miljard eurot väärt ettevõtet (0)
17. september 2021

„Meie eesmärk on olla roheline maailmalinn – justnimelt maailmalinn, sest me oleme tehnoloogiaettevõtlusega maailmatasemel, Tallinnas tegutseb kaheksa ükssarvikut ehk miljard eurot väärt ettevõtet,“ ütles saates „Siin Tallinn“ Tallinna strateegiadirektor Raido Roop.

“Päris palju muutusi tuleb ellu viia, et Tallinn tõesti oleks roheline. Peab olema tasakaalus, et oleks ruumi nii autodele kui jalakäijatele,” ütles Tallinna rohestrateeg Mihkel Kaevats.

Neljapäeval toimus Tallinna visioonikonverents, milline võiks välja näha tuleviku Tallinn? Neljapäeva õhtul saates „Siin Tallinn“ vaadati tagasi konverentsi teemadele ning arutleti, kas Tallinn on tegelikult roheline ja intelligentne.

Saatejuht Neeme Raud sõnas, et väljapoole paistamegi nii, sest Tallinn valiti maailma kõige intelligentsemaks kogukonnaks ning hiljuti sai Tallinn ka Euroopa rohepealinnaks aastaks 2023.

Ruumi peab olema nii autodele kui jalakäijatele

“Kõik olekski justkui korras, ent kas maailmas ongi tiitleid avansina hakatud andma?” küsis Raud. Ta viitas sellele, et kodus kuuleme peamiselt kriitikat, et väline tunnustus näitab meid ehk liiga tublina. “Võibolla näitab see meie enesekriitikat, et tahaks veelgi paremat, sest see soov on meil kõigil ju sees,” osutas ta ning märkis, et kriitika on seotud ka lähenevate valimistega.

Saatejuht Anneli Lahe lisas, et küsimus pole selles, kas oleme piisavalt roheline, vaid see, kuidas saada maale kolinud elanikud tagasi linna, eriti vanalinna, mis oli koroonaajal suhteliselt elutu.

Tallinna rohestrateeg Mihkel Kaevats võrdles saates Tallinnale antud rohepealinna tiitlit USA endisele presidendile Barack Obamale antud Nobeli rahupreemiaga, mis oli teatud mõttes avanss. Ta pidas silmas valitud kurssi, et Tallinn oleks 2035. aastal kliimaneutraalne. Siiski hoiatas rohestrateeg, et tiitli tõttu ei tohi liigset enesega rahulolu lubada, sest meil on suuri muresid. “Me ikka sõidame autodega liiga palju,” muretses ta. “Päris palju muutusi tuleb ellu viia, et Tallinn tõesti oleks roheline. Peab olema tasakaalus, et oleks ruumi nii autodele kui jalakäijatele.”

Tallinna strateegiadirektor Raido Roop kinnitas, et oleme kahtlemata õigel teel. Ta meenutas, et konverentsi tunnuslause oli: „Õnnelik linn“, mis käsitleb muu hulgas ka vaimse tervise teemat.

Roop sõnas, et meie eesmärk on olla roheline maailmalinn – justnimelt maailmalinn, sest me oleme tehnoloogiaettevõtlusega maailmatasemel, Tallinnas tegutseb kaheksa ükssarvikut ehk miljard eurot väärt ettevõtet. “Kõik rohepöördes on seotud liikumisega, oleme siiski ka kiiresti autostuv linn, mistõttu tuleb luua alternatiivid autoliiklusele, see on jalgsi liiklemine, ühistransport ja jalgratas. Linnas on vaja teha suured strateegilised otsused ka näiteks trammiliikluses,” osutas strateegiadirektor Roop.

Lasnamäel on palju huvitavatv avastada

Kirjanik ja Tallinna kodanik Jan Kaus möönis, et tasakaal linnas on paigast ära – jalakäijate teid on vähem, kui teistes pealinnades. Teise üllatava asjaoluna tõi ta välja, et ka Lasnamäel on palju huvitavat avastada, näiteks tornmajades on algusest peale rajatud kunstnike ateljeed, mis tähendab jälge Eesti kunstiloos. “Ka Lasnamäel on, mida vaadata ja mille üle mõelda. Linnaruum, kus saab heas mõttes hulkuda. Loosung Peatage Lasnamäe peaks asendama loosungiga Peatuge Lasnamäel,” arutles kirjanik.

Kaus osutas ka sellele, et õnneks on tallinlaste vaimne tervis kerkinud fookusesse. Ta muretses, et inimese vaimne tervis kannatab, kui ta on üksi ning ei saa ka kodust välja liikuma. Samuti elab üle poole tallinlastest liiga tugevas müratsoonis. “Peame sellega tegelema, sest linn pole ainult hoonete kooslus. Eksisteerib nähtav linn, mis eksisteerib meeltes ning nähtamatu linn, mis eksisteerib meeles – see tähendab, et päris linn moodustub mälestustes ja kogemustes,” arutles filosoofiliselt kirjanik Kaus.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.