"Autojuhid kahjuks ei anna endale aru, mis võib juhtuda, kui nad sõidavad isegi 5 km tunnis lubatust kiiremini. Tagajärjeks võib olla raske kokkupõrge jalakäijaga, jalakäijale võib see lõppeda koguni surmaga."

Põhja prefektuuri patrullpolitseinik Vladimir Kägonen
20.-26. septembrini Disainiöö näitab äravisatud asjadest sündinud kotte ja ehteid (0)
20. september 2021
Mats Õun


Põhjala tehase disainitänaval saab osta vanadest nahktagidest valmistatud kotte ja munakoortest kõrvarõngaid, samuti baikatekkidest tehtud sooje üleriideid.

Disainifestival ootab huvilisi 20.-26. septembrini kõikjal linnas. Disainerite liidu juhi Ilona Gurjanova sõnul on festivali keskmes aga Kopli poolsaarel paiknev endine Põhjala kummitehas koos oma eriilmeliste angaaride ja võluva rustikaalsusega. Festivali peateemaks on erakorraline ja elupäästev SOS-disain.

“Kui kümmekond aastat tagasi loeti disainis kõige tähtsamaks vormiilu ja stiili ning trendidest kinnipidamist, siis nüüd on aina olulisemaks muutunud info tootmise ning materjalide päritolu kohta,” ütles Gurjanova. “Oluline on, kas need on ka taaskasutatavad ja loodussõbralikud ning missugused on sotsiaalsed näitajad tootmisprotsessis.”

Grusiinide keraamika

Disainitänava projektijuhi Krista Rebase sõnul on kunagistes kummikutehase ruumides end disainitänaval kaheks päevaks sisse seadnud üle saja disaineri. “Oleme püüdnud kahepäevase disainitänava atmosfääri igati põnevaks muuta, seal saab osta ka tänavatoitu, hõljub kohviaroom ja meeleolu loovad DJ-d,” rääkis Rebane.

“Disainitänaval saab soetada moetooteid ja aksessuaare, sisustusdisaini ja lampe, ehteid ja riideid. Eesti suurimalt disainifestivalilt keegi naljalt puududa ei taha! Tore on seegi, et toodet ostes saab tuttavaks ka selle loojaga. Eesti kunstnike kõrval näitavad oma loomingut kolleegid Gruusiast, kust kümme disainerit on kohal oma väljapanekuga. Näha saab näiteks nende põnevat keraamikat ja rõivakunsti.”

Disainitänava kõrval saab külastada mitmeid näitusi ja disainikoolide väljapanekuid. Eesti jätkusuutliku disaini näitus “Second chance” demonstreerib tooteid ja materjale, mis on saanud teise elu.

Vanast sünnib uus

“Taaskasutuse näitusele on meie disainerid teinud vanast materjalist uued tooted. Näiteks vanadest nahktagidest sümpaatsed käe- ja kõhukotid või munakoortest kaunid kõrvarõngad,” lausus Rebane. “Vanadest nõukaaegsetest telkidest on valminud tikanditega mantlid, samuti on toonastest naturaalsetest baikatekkidest saanud vastupidavad soojad üleriided.”

Põhjala tehas (Marati 5) avab festivali külastajaile uksed 20. septembril. Disainitänaval saab jalutada 25. septembril kl 12-20 ja 26. septembril kl 12-16. Püsivalt saab disainerite loominguga tutvuda disainerite liidu algatusel vanalinnas avatud galeriipoes Suur-Karja 14, mille väljapanek on samuti taaskasutusest inspireeritud.
Festivalinädala jooksul saab osaleda töötubades, tooteesitlustel jm.

Disainiöö põhiprogramm

 1. septembril
  • Kell 15 loengusari “Travelling talks”
  • Kell 18 disainiöö näituse ametlik avamine
  • Kell 18 näituse “SOS Design avamine”
  • Kell 18.30 disaini- ja arhitektuurikoolide väljapaneku avamine
  • Kell 19 Eesti jätkusuut-
  liku disaini näituse “Second Change”
  avamine
  • Kell 19.30 rahvusvahelise kujundusgraafika näituse “Absurd” avamine
  • Kell 20 valgusdisaini etendus ja näituse “Tuleviku Toonela” avamine
 2. septembril
  • Kell 18 disainijutud “Mina olen disainer”
 3. septembril
  • Kell 14 Itaalia disaini päev
  • Kell 18 rõivadisaini etendus D_O_M
 4. septembril
  • Kell 10 rahvusvaheline konverents “SOS Design”
  • Kell 18 Stalkeri hüpikmuuseumi avamine Noblessneris
 5. septembril
  • Kell 16 PechaKucha Night Tallinn
 6. septembril
  • Kella 12-20 disainitänav
  • Kella 12-17.30 töötoad lastele
  • Kella 14-19 ühisteose maalimine
 7. septembril
  • 12-16 disainitänav
Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.