"Tallinn on vinge koht, sest siin katsetatakse paljusid asju."

Jenni Partanen, Tallinna tehnikaülikooli tulevikulinna professor
Eesti-Soome sild ootab rekonstrueerijaid (0)
20. september 2021
Foto: Pixabay

Eesti-Soome koostöö edendajad Tuglase Seltsist ja Eesti-Soome Kultuurfondist muretsevad, et Soome ülikoolides on eesti keele ja kultuuri õpetamine vajumas varjusurma – erandiks on vaid Helsingi ülikool –, ning sama võib öelda soome keele kohta Tartu Ülikoolis. Nii kuulub eesti keele õpetamine Helsingi ülikoolis ohustatud keelte kategooriasse.

Teisalt räägib Soomes “ohustatuna” käsitletavat “haruldast” eesti keelt emakeelena kokku 90 000 seal kas alaliselt elavat või tööl käivat inimest. Juba mais kirjutas Postimees, et eesti keele õpetamine bakalaureuse ja magistri tasemel Soomes lõpetatakse. Kõigepealt oli tahetud vähendada turbakaevandamise rahastamist, siis aga suunati kärpekäärid hoopis kultuuri kallale.

Soome poolele on aga raske ka midagi ette heita. Juba aastaid varem hakkasid langema soome keele õppimise võimalused nii Tallinna kui Tartu ülikoolis. Sel taustal jääb üle vaid tõdeda, et kõik see näitab mitte raha puudumist kummalgi pool Soome lahte, vaid meie kehva diplomaatiat.

Samamoodi nagu enne kriisi turismis, olime kultuuriski harjunud soomlasi ja nendega toimuvat koostööd enesestmõistetavaks pidama ja selle nimel mitte pingutama. Eesti ja Soome poolel oleks lihtsalt aeg ümber laua istuda ja asjad selgeks rääkida.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.