"Tallinn on vinge koht, sest siin katsetatakse paljusid asju."

Jenni Partanen, Tallinna tehnikaülikooli tulevikulinna professor
Kohvikusse vaktsineerimata ei pääse, eakat hooldama küll (1)
20. september 2021
Foto: Ilja Matusihis

Kagu-Eesti hooldekodus suri kolm vanurit, kes olid Covidi nakkuse saanud lähikontaktselt, vaktsineerimata hooldajalt. Kuigi süüdlasi on juba pikalt otsitud, pole siiani kedagi leitud. Terviseameti väitel ei saa hooldajale otseselt midagi ette heita, sest kui ta oli saanud terviseametilt telefonikõne, et on sattunud nakatunu lähikontaktseks, andis ta asjast kohe ülemusele teada ja läks koju.

Kuna hooldaja oli tööl 7-st hommikul ja teate sai pärast kella 10, oli ta jõudnud nakatada kaastöötajaid ja hoolealuseid. Kõigest sellest aga ei muutu midagi, sest isegi taolistel riskantsetel eraialadel töötajaid nagu hooldajad ei saa vaktsineerima sundida ega ka vaktsineerimatuse tõttu töölt lahti lasta. Vaktsineerimist ei saa peale sundida.

Teoreetiliselt oleks võimalik tööleping erakorraliselt üles öelda, aga kogu vaidlus – vaktsineerimata töötaja versus tööandja – võib uppuda juriidilisse sasipuntrasse. Küll on aga juriidiliselt täiesti korrektne vaktsineerimata töötajatelt täiendavate kaitsevahendite nõudmine vastavalt asutusesisesele riskiplaanile. Lihtsalt kui ei ole vaktsineeritud, on seoses kaitsevahenditega märksa ebamugavam töötada, ja ainuüksi see peaks olema argument. Muidu tuleb välja absurdne olukord, kus kohvikusse kooki sööma vaktsiinipassita ei pääse, tundlike vanainimeste manu neid hooldama aga küll.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

vot tak
20. sept. 2021 16:47
Vaktsineeritav on ehmunud olekuga!