"Tallinn on vinge koht, sest siin katsetatakse paljusid asju."

Jenni Partanen, Tallinna tehnikaülikooli tulevikulinna professor
Lasteaiad hakkavad vanade fooride abil liiklust õpetama (0)
20. september 2021
Mats Õun

“Meie lasteaed oli üks huviline, kes soovis õpperaja juurde valgusfoori saada. See on lastele põnev õppevahend,” ütles Kihnu lasteaia direktor Eve Kalimulina. Linn annab väljavahetatud foorid lasteaedadele liikluse õpetamiseks.

Kihnu lasteaed on lastele liikluse õpetamisel kõvasti vaeva näinud. Nüüd soovitakse, et ka vanemad peaks õuele kujundatud liikluslinnaku reeglitest kinni – vanemate eeskujul õpivad lapsed ju kõige paremini.

“Soovime, et kujuneks meid kõiki väärtustav ja toetav liikluskultuur,” lausus Kalimulina. “Tihtipeale ei märka me enda ümber tehtud muutusi. Paar-kolm nädalat kestnud selgitustöö on hakanud vilja kandma. Soovime väga, et lapsevanemad, kes lapsi lasteaeda toovad, märkaksid liiklusrajale joonistatut ja lapsega koos sellest kinni peaksid. Hakkame tasapisi vilju maitsma.”

Uued foorid loodusele sõbralikumad

Liiklust aitab nüüd õpetada ka lasteaeda saabunud foor. Tallinnas vahetati tänavu kõik vanad foorid uute leedtuledega fooride vastu, ja kuna samal ajal luuakse lasteaedadesse liikluslinnakuid, siis pakub linn neid sinna õppevahendiks.
“Me utiliseerime kõik väljavahetatud valgusfoorid, aga kuna linn on otsustanud, et neid võib jagada ka lasteaedadele ja koolidele õppevahendiks, siis teeme seda suurima heameelega,” rääkis AS Signaal juhatuse esimees Mehis Pass. “Kui kellelgi on neist fooridest kasu, anname need hea meelega ära.”

Vanad foorid seisavad praegu laos ja lasteaiad saavad sealt tasuta endale sobivaid valida. “Need valgusfoorid lähevad meie liikluslinnakusse üles,” ütles Muhu lasteaia majandusjuhataja Natalja Kovaljova. “Meie lapsed tulevad kohale jalgsi ja jalgrattaga, osal on tõuksid – vaja oleks paremini liiklust õpetada ja selleks need vanad foorid ju ongi.”
Tema kolleeg, õppealajuhataja, Žanna Erte täiendas: “See valgusfoor on nagu täitsa uus, eks peseme puhtaks ja paneme linnakusse üles. Direktor ütles, et võtke kohe kaks tükki.”

Haraka lasteaia majandusjuhataja Larissa Ložkina oli samuti tulnud lasteaiale valgusfoori valima. “Meil ka linn joonis õuele liikluslinnaku ja ma vaatangi praegu, et saaks mõne parema foori lasteaiale. Ma arvan, et tuleb võtta see, kus juhtmed küljes, siis on hea kohe ära ühendada.”

Kokku on sel hooajal leedfooride vastu välja vahetatud 1272 hõõglambiga valgusfoori 72 Tallinna ristmikul, mille tulemusel paranes nii liiklusohutus kui ka foorivõrgu loodussäästlikkus. “Ära sai vahetatud iga viies valgusfoor,” ütles abilinnapea Andrei Novikov. “Keskendusime sellele, et Tallinn saaks võimalikult nüüdisaegsed ja tunduvalt säästlikumad foorid. Vaadates praegust elektrihinna tõusu on see ka väga mõistlik”
Kokku läks fooride vahetamine maksma 400 000 eurot.

Sada uut liikluslinnakut

Novikov täpsustas, et foorid antakse üle vallasvarana ja lasteaed peab ise hoolitsema selle eest, et leida foorile sobiv koht ning see üles seada. Foori elektritoitega ühendamine on Novikovi sõnul suhteliselt lihtne. “Varasematel aastatel on meie lepingupartner kasutusest maha võetud foorid lihtsalt utiliseerinud ja see kohustus on lepingu järgi ka tänavu,” rääkis ta. “Ent linn otsustas olla lepingupartnerile ja lasteaedadele ühendavaks lüliks ja info vahendajaks.”

Augustist alates saab ligi sada Tallinna lasteaeda uue liikluslinnaku, et aidata väikestel linlastel õppida ohutult liiklema ja kaasliiklejatega arvestama. Sinna sobivad foorid nagu valatult. “Liiklusreeglite tundmise kõrval on väga oluline maast-madalast õppida ka viisakat ja hoolivat käitumist kõigi kaasliiklejate suhtes,” lausus Novikov. “Selleks on liiklusväljakud vägagi sobivad.”

Rajatavad liikluslinnakud arvestavad iga lasteaia omapäraga ja tulevad seega erinäolised. Mõnes lasteaias on võimalik märgistada vastassuuna liiklusega või ringliiklusega tee, teise lasteaia õuealale mahub aga terve liiklusväljak.
Kihnu lasteaed õpetab linnakus ohutut rattasõitu.

“Oleme õpetajatega kokku leppinud jalgrattapäevad, mil üks või teine rühm saab lastele liiklust õpetada,” selgitas juhataja. “Soovime, et lapsed saaksid jalgratastel ohutult sõita. Meil on ju 12 rühma ja väga palju lapsi.”

Tallinnas on 125 lasteaeda, millest liiklusõpperajad saab ligi sada.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.