"Tallinn on vinge koht, sest siin katsetatakse paljusid asju."

Jenni Partanen, Tallinna tehnikaülikooli tulevikulinna professor
Mida rikkamalt elame, seda rasvasemad oleme (0)
20. september 2021
Foto: Pixabay

Õhtuleht kirjutas, et teise pensionisamba väljamaksed on osaliselt hakanud lihatoodetena eestimaalaste kõhtudesse kaduma, sest tööstuste müüginumbrid on kasvanud. Pigem peegeldab see aga pikemaajalist suundumust, sest kuigi taimetoitlus, sh veganlus justnagu üha popimaks muutub, on Eestis lihasöömine pigem kasvanud.

Eestlane tarbib keskmiselt 80 kg liha aastas – Ühendriikides on see number 120, aga Indias seoses keskmiselt madalama elatustaseme ja sooja kliimaga kõigest neli. Eestis süüakse üldiselt inimese kohta 10 kg liha aastas rohkem kui EL keskmine näitaja. Miks lihasöömine pigem suureneb, ehkki toitumisasjatundjad osutavad, et see moodustab meie toidulauast ebatervislikult suure osa, sellel on mitmeid põhjusi.

Ennekõike lihatööstuste oskuslik turundus. Alates esimestest kevadistest soojematest ilmadest kuni sügissadudeni välja valatakse meid igast kanalist üle grilltoodete ja tarvikute rasvast nõretavate reklaamidega. Grillipidudest on saanud hea elu sümbol, ja kes siis ikka tahab naabrist kehvem olla. Lisanduvad festivalid ja võistlused. Grillimiskultuuri eeskuju tuleb mõistagi Suure Lombi tagant ja kui me veel aastaid samas vaimus jätkame, jõuame Ühendriikide näitajani ehk 120 kiloni elaniku kohta aastas.

Kõik see aitab kaasa, et viiendik täiskasvanutest on rasvunud. Vööümbermõõdult paikneme Euroopas kolmandal kohal Malta ja Läti järel. Ülekaalust on kujunenud suurem terviserisk kui alkoholist. Eesti rahva kaal hakkas muide kasvama perioodil 2000-2002, andes taas kaudse tõendi, et lihasöömist – nagu ka kallist autot – peetakse jõukuse sümboliks.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.