"Tallinn on vinge koht, sest siin katsetatakse paljusid asju."

Jenni Partanen, Tallinna tehnikaülikooli tulevikulinna professor
Kolmas vaktsiiniannus on tekitanud kaenlaaluste turse (2)
21. september 2021
Foto Ilja Matusihis

„Kolmas vaktsiiniannus on tekitanud kaenlaaluste turse – muidu on kõrvaltoimed olnud samad, mis varem,“ ütles Soome Tervishoiuameti (THL) peaarst.  

Muuhulgas on USAst ja Iisraelist tõendeid selle kohta, et vaktsiini kolmandal annusel on ligikaudu sama palju kõrvaltoimeid kui kahel esimesel.   „Eeldatakse, et kolmandad koroonavaktsiini annused ei põhjusta Soomes palju sagedasemaid mööduvaid kõrvaltoimeid kui varasemad annused,“ ütles THL-i peaarst Hanna Nohynek.  

Tema sõnul on mujalt maailmast juba tõendeid selle kohta, et kolmanda annuse kõrvaltoimed on ligikaudu samad, mis esimesel kahel. Teave on saadaval näiteks Iisraelist, kus juba üle miljoni inimese on saanud kolmanda annuse.  „Immunogeensuse ohutuse uuringud, mille viisid läbi vaktsiinitootja Pfizer Ameerika Ühendriikides ja Iisraelis, näitasid sama palju palavikulisi reaktsioone ja valu süstekohas kui teine ​​annus,” ütles Nohynek.  

Siiski on kolmandate annustega võrreldes ilmnenud üks selge erinevus kõrvaltoimete osas võrreldes eelmiste annustega.  „Oli selgelt erinev, et pärast kolmandat annust oli lümfisõlmede turse, kuid muus osas oli üldiste sümptomite ohutusprofiil väga sarnane. Lümfisõlmede turse ei ole tugev. See möödub aja jooksul, nagu ka teised kõige levinumad vaktsiinidest põhjustatud valu ja palaviku sümptomid,“ ütles THL-i peaarst Nohynek. Ta lisas, et see on ebamugav kui kaenla lümfisõlmed suurenevad ja valutavad, kuid see kaob.   

Juba praegu on üksikasjalikum teave revaktsiinide võimalike kõrvaltoimete kohta Iisraelis, näiteks habraste eakate inimeste puhul, ütles peaarst Nohynek.  „Nende avaldatud tulemuste põhjal, nagu nähti eelmisel reedel USA FDA kuulamisel, ei erinenud eakate ja tööealiste täiskasvanute kõrvaltoimed palju sellest, mis juhtus pärast teist annust. See oli rahustav teave, mis saadi Iisraelist.  

Praegu antakse Soomes kolmandaid annuseid immuunpuudulikkusega inimestele ja peagi ka õenduspersonalile, kes on saanud kaks eelmist annust lühikeste 3-4-nädalaste intervallidega.  Enne otsust laiendada kolmandat annust üldpopulatsioonile kogutakse THL-is lisateavet vaktsiinide kohta kahe 12-nädalase annuse kaitsva efektiivsuse kadumise tõttu.  

Nohyneki sõnul algab kolmandate koroonavaktsineerimiste tegemine tõenäoliselt eakatest ja jätkub samas järjekorras nagu vaktsineerimisprogrammi alguses.  

Soome ravimiamet Fimea ei ole siiani saanud teateid vaktsiini kolmanda annuse järgsete kõrvaltoimete kohta.  

Fimea on töötlenud kokku 7.septembri seisuga ligi 3700 kahjustusteatisest, millest tõsiseid on olnud veidi alla 2400. Fimeas ootab menetlemist umbes 11 000 kahjuaruannet. Soomes on tehtud üle 7 miljoni koroonavaktsiini. 

Kommentaarid (2)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

kuidas keegi
24. sept. 2021 21:07
https://forte.delfi.ee/artikkel/94671371/teadlased-ei-soovita-kolmandat-vaktsiinidoosi-sellel-pole-motet-ja-see-on-risk-tervisele Koroonaviiruse vastu täielikult vaktsineeritud inimesed ei vaja kolmandaid süste ehk niinimetatud tõhustusdoose, kuna antikehade taset organismis ei ole mõtet hoida kogu aeg kõrgel ning vaktsineeritute kehas on juba olemas mälurakud, mis taaskäivitavad vajadusel taas ise antikehade toomise, leiavad USA ja Euroopa ravimiametiga seotud teadlased.
finn
24. sept. 2021 20:33
https://eestinen.fi/2021/09/soome-terviseamet-ei-soovita-kolmandat-vaktsiinidoosi-alla-30-aastastele-meestele/