"Tallinn on vinge koht, sest siin katsetatakse paljusid asju."

Jenni Partanen, Tallinna tehnikaülikooli tulevikulinna professor
fotod! 21. Kooli õpilased heiskasid vastupanuvõitluse päeval Pika Hermanni torni lipu (0)
22. september 2021
Foto: Erik Peinar / Riigikogu

„Tänased koolinoored on elanud kogu oma elu vabas riigis,“ ütles Riigikogu esimees Jüri Ratas. „Omariiklus kestab seni, kuni me teadvustame endile, et meie vabadus pole enesestmõistetav, oskame seda väärtustada, hoida ja kaitsta. Ühised tähendusrikkad ettevõtmised aitavad sellele kindlasti kaasa.“

Vaata galeriid (17)

Tallinna XXI Kooli õpilased heiskasid koos Riigikogu esimehe Jüri Ratasega täna päikesetõusul vastupanuvõitlemise päeva puhul Pika Hermanni torni sinimustvalge lipu.  

Riigikogu esimehe sõnul on ajaloolise mälu säilimine oluline. Ratas meenutas noortega kohtudes, et alati on Eesti jaoks keerulistel aegadel leidunud inimesi, kelle isamaa armastus ja aated on kõrgemal iseenda saatusest. „Riigikaitse tunnid koolides, Eesti lipu ja oma kooli lipu au sees hoidmine näitavad meie tänaste noorte kõrget moraali ja head tahet oma riiki hoida ja kaitsta,“ tunnustas Ratas noori.

Vastupanuvõitluse päeval õpilaste lipu heiskamine on aastatepikkune traditsioon. Täna olid lipu heiskamise toimkonnas Tallinna XXI kooli õpilased Mathias Lantin, Karl Rudolf Kunnas, Rudolf Aavik, Gregor Mattias Froš, Arpo Kohv, Jako Julius Schmid ja Henri Ojaste.

Tallinna XXI Kooli liputoimkond on 1997. aastast tegutsev õpilasorganisatsioon, mis esitab, valvab ja kaitseb kooli lippu ja vajadusel riigilippu lähtudes Eesti lipu seadusest. Toimkond koosneb vabatahtlikest 10.–12. klassi noormeestest.

1940. aasta suvel, mil Nõukogude väed okupeerisid Eesti territooriumi, sai Raua tänava koolist ehk nüüdsest Tallinna XXI koolist Eesti kaitseväe sidepataljoni ajutine kodu.

Saksa okupatsiooni lõppemisel 1944. aasta sügisel taastati põhiseaduslik Eesti Vabariik. Selleks astus ametisse 18. septembril Vabariigi Valitsus Otto Tiefiga eesotsas. Valitsus kuulutas Eesti käimasolevas sõjas neutraalseks. Eesti suveräänsusest Punaarmee aga ei hoolinud ning Eesti okupeeriti taas. 22. septembril 1944 asendati vägivaldselt sinimustvalge Eesti lipp Pika Hermanni tornis punalipuga.

22. septembril tähistataksegi Eestis vastupanuvõitluse päeva. Septembri lõpus 1944 algas ligi pool sajandit kestnud eestlaste vastupanuvõitlus. See oli vastupanu Eesti iseseisvuse taastamise nimel nii kodus kui ka eksiilis, mis kestis 1991. aastani.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.