"Tallinn on vinge koht, sest siin katsetatakse paljusid asju."

Jenni Partanen, Tallinna tehnikaülikooli tulevikulinna professor
Kaasani kirik tähistas oma 300. aastapäeva (0)
22. september 2021

Kas te teate, kus asub Tallinna kõige vanem puukirik? Õige vastus on – Liivalaia tänaval. Seal asub vastselt renoveeritud Kaasani kirik, kus tähistati just täna pühakoja 300ndat aastapäeva.

21. septembril 300 aastat tagasi lõppes Põhjasõda ja samal päeval pühitseti ka kirik sisse. See on Jumalaema sündimise püha ning selle järgi sai pühakoda ka oma nime. Napilt oleks kirik oma unikaalsusest ilma jäänud. 1859. aastal kaaluti selle lammutamist ja kivist üles ladumist. Nüüd aga on see Tallinna vanim säilinud puukirik.

“Mis oli suur üllatus ka minu ja uurijate jaoks, et just selle viimase restaureerimise käigus oli avastatud väga palju originaalseid seinamaale ja isegi seinaplafoon, mida ei teadnud mitte keegi,” sõnas Tallinna Linnaplaneerimise ameti muinsuskaitse osakonna juhataja Boris Dubovik, “Kõige suurem töö oligi seda interjööri viimistleda.”

“Inimeste jaoks on sellel märgiline tähendus. Kirik oli kehvas seisus ja alles nüüd sündis taas. Kirik taassündis sellest masendavast olukorrast, milles ta oli,” tunnistas Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu kiriku metropoliit Eugeni.

Tallinn toetab kirikute renoveerimist igal aastal umbes miljoni euroga. Projekti nimetus on Tallinna kirikurenessanss.

“Tallinn on väga suures mahus panustanud just meie kirikutesse. See on õige samm, sest see on meie ühine kultuuripärand, see on meie ühine linnapilt. See programm on end õigustanud ja me jätkame sellega ka järgmistel aastatel,” kinnitas Tallinna abilinnapea Andrei Novikov.

Tallinna suurematest kirikutest ootavad põhjalikumat uuendust veel Oleviste ja Toomkirik.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.