"Tallinn on vinge koht, sest siin katsetatakse paljusid asju."

Jenni Partanen, Tallinna tehnikaülikooli tulevikulinna professor
Aas: stabiilne aktsiis tagab energeetika ja transpordi arengu (0)
23. september 2021
Foto: Mats Õun

„Eesti majandus kasvab hooga, kuid selle teine pool on elukalliduse tõus, mis puudutab eelkõige väiksema sissetulekuga inimesi. Globaalsed trendid energeetikas on toonud meile kalli elektri ja autokütuse, mida valitsus saab maandada maksude hoidmisega mõistlikul tasemel,“ ütles Majandus- ja taristuminister Taavi Aas.

„Keskmise sissetulekuga inimesele tähendab madalam aktsiis väiksemat arvet bensiinijaamas, väiksemat summat kommunaalkulude arvel, väiksemat summat poes toitu ostes. Nõnda igalt poolt veidi võites suureneb inimeste ostuvõime ja elukvaliteet,“ lisas minister.

Aasa sõnul tagab valitsuse otsus jätta ära elektri, gaasi ja diislikütuse aktsiisitõus transpordi ja energeetika sektorite stabiilsema arengu ja aitab toime tulla madalama sissetulekutega inimestel.

Ministri sõnul annab riigi stabiilne maksupoliitika kindlustunde ettevõtetele, et teha tulevikku suunatud investeeringuid. Samuti on rahvusvahelise konkurentsi seisukohast Eesti ettevõtete jaoks madalam sisendite hind äärmiselt oluline. „Majanduse vereringe vedajaks on elekter ja mootorikütus. Tuleb lähtuda lihtsast majanduslikust loogikast hoida need kulud võimalikult madalal, et lõpptarbijale jõudev toodangu omahind oleks samuti võimalikult soodne“ lausus minister.

Lisaks tõi Aas välja, et kütuseturul konkureerime oma naaberriikidega. „Nagu lähiajaloost teame, siis nii tavalised autokasutajad kui logistikaettevõtted hakkavad ka väiksema hinnaerinevuse puhul tankima pigem naabrite juures. Ja sealhulgas tehakse juba välismaal ka muud ostud. Peame olema targemad ja hoidma raha koduriigis, et muud maksutulud ei väheneks,“ sõnas ta.

Valitsus on põhimõtteliselt kinnitanud riigieelarve 2022. aasta seaduse, mis näeb ette diislikütuse, maagaasi ja elektrienergia aktsiisimäära selle aasta tasemel.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.