"Tallinn on vinge koht, sest siin katsetatakse paljusid asju."

Jenni Partanen, Tallinna tehnikaülikooli tulevikulinna professor
Perearstiabiteenust osutavate asutuste arv väheneb (2)
23. september 2021
Foto: Albert Truuväärt / foto on illustratiivne

„Perearstiabiasutuste arvu vähenemine on seotud peamiselt perearstide koondumisega suuremate asutuste koosseisu või pensionile minekuga,“ kommenteeris TAI tervisestatistika osakonna analüütik Marika Inno. 2020. aasta lõpu seisuga tegutses Eestis 1431 tervishoiuteenuse osutajat, neist 52 haiglat, 421 perearstiabi, 482 hambaravi-, 318 eriarstiabi- ja 158 muud asutust, selgus Tervise Arengu Instituudi (TAI) täna avaldatud statistikast. 

Tegevust alustas 59 ja lõpetas 56 tervishoiuteenuse osutajat. Eelneva, 2019. aastaga võrreldes on juurde tulnud 20 õendusabiasutust. Perearstiabiasutuste arv vähenes 10 ja hambaraviasutuste arv kaheksa võrra, vahendab BNS.

2020. aasta lõpu seisuga osutas hambaraviteenuseid kokku 531 asutust. Sarnaselt eelmistele aastatele on üheksa protsendi hambaraviteenuse osutajate puhul tegemist hambaravikliiniku filiaali või muu tervishoiuasutuse juures tegutseva hambaraviosakonnaga. 44 protsenti hambaraviteenust pakkuvatest asutustest tegutseb Tallinnas ning kümnendik Tartus. Kõikidest hambaraviteenust pakkuvatest asutustest osutasid hambaravi 97 protsenti, ortodontiat 11 protsenti, endodontiat ehk hammaste juurekanalite ravi 91 protsenti, parodontiat ehk igemehaiguste ravi 74 protsenti ning teostasid kirurgilisi protseduure 54 protsenti, röntgenuuringuid 82 protsenti ja proteesitöid 73 protsenti.

2008. aastal loodi tervise infosüsteem digilugu ehk e-tervis, mille eesmärk on parema infovahetuse kaudu muuta tervishoiuteenuse osutamine kättesaadavamaks ning parandada ravikvaliteeti. Tervise infosüsteemiga oli 2020. aastal liidestunud 1416 ehk 99 protsenti Eestis tegutsevatest tervishoiuteenuse osutajatest. Asutusi, mis edastasid e-tervise infosüsteemi aasta jooksul vähemalt ühe dokumendi, oli 2020. aastal 1115 ehk 79 protsenti e-tervisega liidestunutest. 

Kommentaarid (2)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

vot tak
26. sept. 2021 11:19
Seoses vaktsineerimisega sai huvi pärast tutvutud ka digiloo sisuga. Aasta tagasi toimus sõeluuring jämesoolekasvaja avastamiseks. Näitajaks oli peitvere hulk väljaheites. PERH-i laboris tehtud proovi analüüsi vastus oli negatiivne, mis tähendab, et probleemi ei ole. (Näit < 10 μg /g, referentsväärtus < 20). Positiivse vastuse korral saadab Tervisekassa isikule kutse tulla täiendavale uuringule. Selgus aga, et perearst ei tea, millal on negatiivne vastus hea ja positiivne vastus halb. Võib–olla ei teata ka matemaatilisi sümboleid näitude ees. Digiloo epikriisis ja aegkriitilistes andmetes on kirjas koguni korduvhaigestumine, kuigi pole isegi esmast haigestumist olnud! Selline labori vastuse vale tõlgendamine võib selle perearsti puhul olla ka laiemalt levinud, ja küsimus on siin ka valeandmetest riiklikus tervise infosüsteemis TEHIK ja Tervise Arengu Instituudi andmebaasis, mis lähtuvad perearsti poolt koostatud vale epikriisi andmetest. See perearst praktiseerib Mustamäe tervisekeskuse 4 - ndal korrusel. Hiljuti juhendas seal ka mentor D01397 . Vale epikriisi koostaja ( 01.07.2020 00:00) perearst Irina Fomkina . Aegkriitiliste andmete õigsuse eest vastutab aga TEHIK.
edetabel
23. sept. 2021 19:52
https://www.delfi.ee/artikkel/94650727/nimekiri-avalikustati-tanavused-parimad-perearstikeskused-vaata-kas-ka-sinu-kodukliinik-nende-hulgas