"Tallinn on vinge koht, sest siin katsetatakse paljusid asju."

Jenni Partanen, Tallinna tehnikaülikooli tulevikulinna professor
telemagasin "siin tallinn" Kuidas leiaks töö keskealine üleharitud naine? (0)
24. september 2021

Kohe on kinodesse jõudmas uus kodumaine film „Sandra saab tööd,“ mis otsib vastuseid, kas keskealisel kõrgelt haritud naisel on Eestis raske tööd leida? Pole harvad juhused, mil tööintervjuudel küsitakse, kui vana sa oled ja nenditakse, et ilmselt olete meie jaoks üle kvalifitseeritud. Mida teha kui oled tippteadlane ja otsid tööd?

Oma esimese suure mängufilmiga ühele poole saanud režissöör Kaupo Kruusiauk mõtiskleb, et žanrilt võiks filmi pidada situatsioonikomöödiaks või absurdidraamaks. „Minu jaoks on filmi peateema eeskätt see, kuidas inimene peab end pidevalt disainima ja töökoha ootustega vastavusse viima,“ rääkis Kruusiauk. „Töö on nagu hall udu, mis inimest kogu aeg saadab; me peame miskipärast kogu aeg leidma, kuidas ootustele vastata, selle asemel, et küsida, kes ma ise olen. Kas töö ikka peab meid nii palju defineerima?“

Eesti tingimustes on režissööril põhjust õnnelik olla, kui saab teha täispika mängufilmi. „Eelkõige peab olema hea lugu ja nägemus – selle järgi eraldatakse raha,“ märkis Kaupo Kruusiauk. „Täna saabusid Eesti filmi jaoks siiski head uudised, et meil õnnestus säilitada sama rahaline eelarve, mis eelmisel aastal, mil filmieelarvet tõsteti. Siiski, eraldati miljon vähem, kuid Eesti film jääb ellu.“

Kruusiaugu sõnul ei tee siinsed filmitegijad filme vaid kohaliku publiku jaoks –  Eesti filmid on väga edukad ka rahvusvaheliselt. „Praktiliselt kõik meie filmid jõuavad teistes maades nii festivalidele, kui levisse,“ kinnitas Kruusiauk. „Tõsi küll, enamasti küll underground-levisse, kuid on juhtunud, et jõutakse ka Netflixi suurlevisse.“

Hetkel on Kaupo Kruusiaugul valmimas dokumentaalfilm helilooja ja saksofonimängija Maria Faustist, mis peaks välja tulema järgmisel aastal. „Koos Leane Jaluksega kirjutame hetkel mängufilmi Paul Keresest, millest peaks tulema suure eelarvega film,“ jätkas Kruusiauk. „Selge on see, et mängufilmi ei saa nii tihti teha kui dokumentaalfilmi, aga mina näen, et paljut, mida dokumentaalfilm pakub, saab ka mängufilmis väga hästi ära kasutada. Väikses riigis pole mõeldav, et film end ära tasuks – sel juhul peab see olema siis väga väikese eelarvega film, mille puhul kunstiline kvaliteet jääb tihti kehvemaks.“

Kohe kinodesse jõudva filmi „Sandra otsib tööd“ peaosatäitjaks on Mari Abel ning kaasa teevad terve rida suurepäraseid näitlejaid: Mait Malmsten, Hendrik Toompere vanem ja juunior, Hendrik Kalmet, Raimo Pass, Carmen Mikiver ja Kai Mihkelson. „Just praegusel hetkel on film aega tabav – kindlasti leidub palju inimesi, kes pärast koroonakriisi tööd otsivad,“ rõhutas Kruusiauk. „Filmi vaatama tulek on hea võimalus kaasa elada peategelasele ja saada distantsi oma muredest. Kindlasti jagub üksjagu neid, kes peavad tegema suuri muutusi ja oma harjumuspärasest mustrist välja astuma. See on lugu tänapäevasest naisest, kes oma mõttelennuga on enamiku töökohtade jaoks ülekvalifitseeritud.“

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.