"Tallinn on vinge koht, sest siin katsetatakse paljusid asju."

Jenni Partanen, Tallinna tehnikaülikooli tulevikulinna professor
Piritale rajatakse moodsas võtmes kogukonnaaed (0)
24. september 2021
Foto: Pirita LOV

“Pirita on roheline linnaosa ning aina enam võidab populaarsust keskkonnateadlikkus ja roheline mõtteviis. Üha rohkem on neid elanikke, kes soovivad ise midagi kasvatada või teha seda koos naabritega. Nii rajataksegi Padriku elamurajooni kogukonnaaeda,” ütles Pirita linnaosa vanem Tõnis Liinat. “Ühisaed luuakse loodust säästes, mistõttu on peenrakastid taaskasutatud materjalist,” tõi linnaosavanem esile.

Kogukonnaaed asub Padriku elamurajoonis, 20 peenral hakatakse kasvatama köögivilja ja maitsetaimi.

Padriku aia eestvedaja, kogukonnaaktivist Artjom Shapenkov ütles, et aed peab olema kaasaegne nagu Padriku elamurajoon, hoolduskulud väiksed ning pakkuma rõõmu aias tegutsejatele.

“Valisime kõrgete peenarde lahenduse, et poleks vaja küürutada ning ka eakamad inimesed saaksid liigse vaevata aiandust harrastada. Peenarde vahekäigud täidetakse multšiga. Aiajäätmete jaoks on ette nähtud kompostikastid. Kompost läheb taas peenardesse,” kirjeldas Shapenkov. Eesmärk on kasvatada söödavaid taimi ja teha ka üks lillepeenar. Peenraid hakatakse kastma tilkkastmissüsteemi abil. “See hoiab veekulu kontrolli all ja jätab aega aias muude asjadega tegeleda,” põhjendas Shapenkov.

Tallinn on alates 2018. aastast toetanud linnapõllumajandust, sealhulgas kogukonnaaedade arendamist. Oma kogukonnaaed on igas linnaosas.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.