"Tallinn on vinge koht, sest siin katsetatakse paljusid asju."

Jenni Partanen, Tallinna tehnikaülikooli tulevikulinna professor
vaata videot, kui palju on Eestis ametnikke ja millega nad tegelevad Avaliku teenistuse keskmine brutokuupalk oli mullu 1813 eurot (0)
24. september 2021
Foto Ilja Matusihis

Avaliku teenistuse möödunud aasta aruande andmetel oli mullu avaliku teenistuse keskmine bruto kuupõhipalk 1676 eurot ja brutokuupalk 1813 eurot. Statistika kohaselt on keskmine avalik teenistuja 43 aastane kõrgharitud naine.

Millised olid möödunud aasta olulisemad arengud riigi ja kohaliku omavalitsuse ametiasutustes? Palju töötab Eesti avalikus teenistuses ametnikke? Milline on teenistujate voolavus – kuhu on kõige raskem töötajaid leida? Kui vanad/noored on meie teenistujad? Palju on meil eriteenistujaid? Palju said ametnikud palka? Kas avalik teenistus on sama, mis avalik sektor? Mis valdkonnas tegutseb kõige rohkem valitsussektori töötajatest?

“Meie avalik teenistus on koroonapandeemia väljakutsetega hakkama saanud ning tänu väärivad kõik töötajad, eriti need, kes sinna on otseselt panustanud,” ütles riigihalduse minister Jaak Aab. “Järgmine aasta üritame olla Eesti keskmise palga kasvu tempos, sest peame tagama, et meil oleks avalikus teenistuses kompetentsed töötajad,”.

Aab ning riigihalduse ja avaliku teenistuse osakonna juhataja ülesannetes Ülle Harak tutvustavasid reedel avaliku teenistuse 2020. aasta aruannet, mis teeb kokkuvõtte avaliku teenistuse arengusuundadest ja olulisematest personalinäitajatest.

Aab avaldas avaliku teenistuse aastaaruannet tutvustades, millised on olnud palgakasvud ametiasutuste sektorite kaupa, kust tulevad ka poliitilised otsused ametnike palgakasvuks. Ta meenutas, et kogu meie elu on mõjutanud koroonapandeemia, millega on kõike ametid pidanud lisaks oma tavatöö pidanud tegema. “Meie avalik teenistus on väljakutsega hakkama saanud ning tänu väärivad kõik töötajad, eriti need, kes koroonapandeemiasse on otseselt panustanud,” ütles ta.

Statistikal peatudes tunnistas Aab, et avalikus teenistuses kasvas veidi teenistujate arv, näiteks kaitseväes. Palgakasv oli ka veidi kiirem kui Eesti keskmine ehk 3,6 protsenti. “Järgmine aasta üritame olla Eesti keskmise palgakasvu tempos, sest peame tagama, et meil oleks avalikus teenistuses kompetentsed töötajad,” sõnas ta. Siiski möönis Aab, et avaliku sektori palk jääb erasektorile 12 protsendiga alla, ent see vahe ei tohi kindlasti suureneda. Tema sõnul oli üldine soovitus mitte maksta tulemustasu ja preemiaid ning seda ka ei tehtud. Siiski tuli lisaülesannete ja ületunnitasu eest maksta seoses koroonakriisiga ning see mõjutaski kogupalka.

“Koroonakriis õpetas kaugtöö ja kontoritöö hübriidvormi juurutama, see tähendab, et kaugtööd sai teha ka väljaspool Tallinna kontorit. Seega vaatame üle ka kontoripinnad Tallinnas ja Tartus ning kontoripindu saab vähendada. Kriisi õpetund annab meile selleks kogemused,” sõnas riigihalduse minister.

Ametite ühendamine võimaldab kokku hoida

Omaette teemana puudutas ta asutuste ja ametite ühendamised, näiteks moodustati haridus-ja noorsooamet, konsolideerimisi oli ka keskkonnaametis ja põllumajandusametis. Aabi sõnul peab nende protsesside lõplikke mõjusid veel analüüsima, kas sisuliselt töö on muutunud ning millised on muutused töötajate arvu osas.

Aab tõi välja kokkuhoiu, mis saavutati IT halduse, dokumentide ja laborite konsolideerimisel, samuti EAS ja KredEx ühendatakse, mis tõhustab tööd ja hoiab kokku vahendeid. “Jääb mulje, et 133 000 inimest avalikus teenistuses on tohutu armee, kuid klassikalisi ametnikke on siiski 18 000,” ütles Aab. Ta meenutas, et avaliku sektori töötajate hulka kuuluvad inimesed alates õpetajatest kuni arstideni.

Ülle Harak selgitas, et sektor jaguneb valitsussektor ja muu avalik sektor. Ta tutvustas avaliku teenistuse küllaltki keerulist struktuuri: kokku 62 ametiasutust, 15 linnavalitsust ja 64 vallavalitsust. Kokku töötab seal umbes 3 protsenti kogu tööealisest elanikkonnast, mis tähendab siis 28 371 töötajat. Haraki sõnul avaliku teenistujate arv kasvas peamiselt riigikaitse teenistujate arvelt, mis on ka kooskõlas riigikaitse arengukavaga. Avalik teenistus jaguneb ametnikud ja töötajad. Omaette on eriteenistujad, kes töötavad politseis ja vanglas.

Harak peatus statistikal, mis näitab, et keskmine vanus on püsinud 43 aasta juures ning naisi on rohkem. Kõrgharitud töötajaid on 62 protsenti ning põhiseaduslikes institutsioonides suisa 90 protsenti. “Pakume tööd ka muukeelsetele inimestele, eelmine aasta läbisime programmi, soovijaid oli palju,” sõnas ta. Värbamine ei läinud siiski väga hästi, 20 protsenti personaliotsingutest luhtus. Põhjusena nimetas Harak tööjõuturu olukorra, kus inimesed pigem püsivad oma senisel töökohal. Töötajate rahulolu-uuringust ilmnes, et peetakse oluliseks, et saab teha tööd oma riigi ja inimeste heaks. Töökeskkond ja kaugtöö said häid hindeid, kuid murekohaks oli töötasu. Avaliku teenistujate palk tõusis 4,4 protsenti, mis on veidi enam kui keskmine erasektoris.

Preemiad vähenesid, kasvas tasu ületunnitöö eest

Harak juhtis tähelepanu ka sellele, et muutuvpalga osa, mis hõlmas preemiaid ja lisatasusid, vähenes. Muu tulu osakaal suurenes, mis kätkeb lisatasusid, öötööd, ületunde ja ülesandeid, mida pole varem tehtud. Lisaks selgus, et mida suurem vastutus ja kõrgemad nõudmised töötajale, seda suurem mahajäämus on üldturu palgatasemest. “Peame pingutama, et töötajaid arendada ja koolitada, kuid selleks vahendeid jäi vähemaks, samuti ei lubanud koroonaviirus reaalelus kokku tulla,” sõnas ta. Veel statistikal peatudes selgub, et avaliku sektori töötajate arv kasvas 0,6 protsenti, valitsussektoris seejuures 1,6 protsenti. Peamiselt kasvas personal riigiasutuste vaates haiglates ja tervise-ja hoolekandeasutuses, vähenes kultuuriasutuses. Avaliku sektori hõivatute hulk 100 000 elaniku kohta piirkonna jaotuses näitab, et Tartumaal ja Ida-Virumaal on osakaal kõige suurem.  

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.