"Tallinn on vinge koht, sest siin katsetatakse paljusid asju."

Jenni Partanen, Tallinna tehnikaülikooli tulevikulinna professor
Uuenenud lasteaed Laagna Rukkilill sai õppeköögi ja laululava (0)
24. september 2021
Foto Aleksandr Gužov

Täna taasavas oma rekonstrueeritud hoone uksed Tallinna Lasteaed Laagna Rukkilill (Vilisuu tn 5). Uuest lapsesõbralikust majast leiab nii õppeköögi, ujula kui ka välilava, elektrit toodavad päikesepaneelid. 

Vaata galeriid (46)

Uues hoones on lapsed saanud olla juba kaks nädalat ning emotsioonid on ülevad. Nüüd saavad nad ise kokata oma uues õppeköögis, ujuda basseinis ning laulda nii muusikasaalis kui ka õues valgustatud välilaval.

“Kõik vaatasid arglikult kahele poole ja siis üks poiss hõikas- vau, see pole küll meie lasteaed!,” rääkis rõõmsatest lastest Laagna Rukkilille lasteaia direktor Merike Plutus. “Ütlesin talle, et see on meie lasteaed ja sa jõudsid selle ära oodata, sest ta on vanema rühma laps. Loomulikult meeldib neile ka ujumine. Mõni läks nii hoogu, et võttis ühel päeval kaasa kaks ujumismütsi, aga ujumispüksid jäid koju.”

Veel sellel aastal alustatakse järgmiste lasteaedade remonti

Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart ütles, et tal on hea meel Laagna Rukkilille lasteaiaperet õnnitleda uue ja uuendusliku maja puhul, kus viia ellu oma ammuseid unistusi.

„Samas on Laagna Rukkilille rekonstrueerimine vaid üks, ehkki oluline etapp suurema eesmärgi saavutamiseks. Aastaks 2035 soovime viia tänapäeva nõuetega vastavusse kõik linna lasteaiad ning igal aastal saabki korda mitu maja,“ rääkis Kõlvart. „Tänavu sügisel lõpeb kokku nelja lasteaia tervikrenoveerimine ja aasta alguses sai valmis ka üks uus lasteaed. Liigume jõudsalt edasi ja veel sellel aastal alustatakse järgmise kuue lasteaia tervikremonti, mille valmimine on planeeritud 2022. aasta septembrisse.“

Tallinna Lasteaia Laagna Rukkilill vana 1982. aastal tolleaegse tüüpprojekti alusel ehitatud hoone oli amortiseerunud ja ajale jalgu jäänud, mistõttu lammutati see suuremas osas maha. Tallinna Haridusameti lähteülesande alusel viidi läbi hoone ja õueala kompleksne rekonstrueerimine. Vanast majast säilisid vaid välisseinad, kandeseinad ja laed. Asemele kerkis uus ja tänapäevane lasteaiahoone, kus on ruumi 11 rühmale. Siseruumid rekonstrueeriti täielikult ja tehnosüsteemid viidi vastavusse kaasaaja nõuetega, sh on kõigis rühmaruumides CO2 mõõdik.

Lisaks hubastele ja hästi õhutatud rühmaruumidele on lasteaial veel mitmeid uuendusi, mis nii laste, lapsevanemate kui ka personali päeva paremaks teevad.

Lasteaias on eraldi keskkonnakabinet projektõppeks, logopeedi ja eripedagoogi kabinet ning koosolekute ruum personalile. Peale selle sai lasteaed uudse vaba ala, kus laps saab olla näiteks koos ema või rühmakaaslasega. Ujumise algõpe saab edaspidi toimuda uuendatud ujulakompleksis, kus basseinil on kaasaegne puhastus- ja soojendussüsteem.

Laagna Rukkililles valmistavad toitu oma kokad, kellel on nüüd võimalik teha seda uhiuues tänapäevase sisustusega köögiplokis. Kuid integreeritud köögitehnika ja ventilatsiooniga köögi said ka väikesed kokandushuvilised, kes saavad edaspidi söögitegemist harjutada neile mugavas keskkonnas. 

Ümber maja kulgevad liiklusskeemidega rajad

Ehitati välja turvaline õueala, kuhu paigaldati uusi õuemänguvahendeid ja püstitati paviljonid õuesõppe läbiviimiseks, kuhu halva ilma eest varjule minna. Ümber maja kulgevad liiklusskeemidega rajad, kus lapsed õpivad ohutut käitumist liikluses. Hoovis on nüüd suur valgustusega välilava, kuhu pääseb otse muusikasaalist ja kus võib korraldada kasvõi laulupeo.

Õuealale paigaldati uus ajakohane välivalgustus. Tulevikku vaatavalt on hoone katusele paigaldatud päikesepaneelid, mis võimaldavad toota ja elektrivõrku müüa kuni 27 KW elektrit. Lasteaial on ka uus valvesüsteem koos videovalvega õues.

Hoone projekteeris Novarc Group AS, ehitustöid teostas Ehitus5ECO OÜ ja omanikujärelevalvet OÜ Keskkonnaprojekt. Sisustuse tarnisid ühispakkujad AJ Tooted Aktsiaselts ja Kumer Saag OÜ. Projekti kogumaksumus oli üle 4,2 miljoni euro.

Lisaks Tallinna Lasteaiale Laagna Rukkilill lõpeb tänavu sügisel veel Tallinna Järveotsa Lasteaia, Tallinna Liivamäe Lasteaia ja Tallinna Lasteaia Rabarüblik tervikrenoveerimine. Aasta alguses sai valmis uus Tallinna Lasteaed Naksitrallid. Sel sügisel alustatakse Tallinna Vindi Lasteaia, Tallinna Rõõmupesa Lasteaia, Lasteaed Maasika, Merivälja Lasteaia, Tallinna Asunduse Lasteaia ja Lasteaed Kellukese tervikrenoveerimist, lasteaiad on kavas valmis saada septembris 2022.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.