"Tallinn on vinge koht, sest siin katsetatakse paljusid asju."

Jenni Partanen, Tallinna tehnikaülikooli tulevikulinna professor
DIREKTOR: Meie uus lasteaed on justkui päikest täis! (0)
27. september 2021
Aleksandr Gužov

Laagna Rukkilille lasteaia uuest lapsesõbralikust majast leiab nii õppeköögi, ujula kui ka välilava, elektrit toodavad päikesepaneelid.

Aadressil Vilisuu 5 asuv Laagna Rukkilille lasteaed taasavati reedel. Lasteaias on nüüd eraldi keskkonnakabinet projektõppeks, logopeedi ja eripedagoogi kabinet ning koosolekute ruum personalile. Peale selle sai lasteaed uudse vaba ala, kus laps saab olla näiteks koos ema või rühmakaaslasega. Ujumise algõpe saab edaspidi toimuda uuenenud ujulas, kus basseinil on kaasaegne puhastus- ja soojendussüsteem.

“Meil on nüüd palju uusi võimalusi,” märkis lasteaia direktor Merike Plutus.

“Lastega saab teha individuaalset tööd ja grupitööd. Meil on liikluskasvatus tähtsal kohal, kõikjale on maha joonistatud liiklusskeemid. Majast paremale jääb aiandusala, kus lapsed saavad näpud mulda pista ja loodust uurida. Meie lastel on olnud juba esimesed liikumis- ja ujumistunnid, nad on tuttavaks saanud uue õuega. Mõni laps läks kohe nii hoogu, et võttis kaks ujumismütsi kaasa, aga unustas püksid koju. Uus lasteaed on lapsesõbralik, ilus ja helge, nagu päikest täis.”

Toitu valmistavad oma kokad, kellel on nüüd võimalik teha seda uhiuues tänapäevase sisustusega köögis. Kuid köögitehnika ja ventilatsiooniga köögi said ka väikesed kokandushuvilised, kes saavad edaspidi söögitegemist harjutada.

Õues saab mängida ka halva ilmaga
Ehitati välja turvaline õu, kuhu paigaldati uued mänguvahendid, püstitati paviljonid õuesõppeks või halva ilma eest varjule minekuks. Hoovis on nüüd suur valgustusega välilava, kuhu pääseb otse muusikasaalist ja kus võib korraldada kasvõi laulupeo. “Hoovi atraktsioonid paeluvad väga meie lapsi,” selgitas Plutus. “Rattamajadesse saab jätta kõik oma rattad hoiule, paljud ju käivad meil tõuksidega lasteaias.”

Õu sai ka uue välivalgustuse. Hoone katusele paigaldatud päikesepaneelid võimaldavad toota ja elektrivõrku müüa kuni 27 KW elektrit. Lasteaial on ka uus valvesüsteem koos videovalvega õues.

Kavas kõik lastaiad korda teha

Lasteaia vana, 1982. aastal tüüpprojekti alusel ehitatud hoone lammutati suuremas osas maha. Vanast majast säilisid vaid välisseinad, kandeseinad ja laed. Asemele kerkis uus ja tänapäevane lasteaiahoone, kus on ruumi 11 rühmale. Tehnosüsteemidki on nüüd tänapäevased ning mõõdik kontrollib ka süsihappegaasi hulka rühmades.

Abilinnapea Eha Võrk ütles, et tal on uuenenud lasteaia üle südamest hea meel. “Üks asi on näha töökäiku paberil, hoopis teine asi on aga näha rõõmu laste silmis ja direktori silmis. Kõik on siin hästi tehtud ja suur vaev on end ära tasunud.”

Linnapea Mihhail Kõlvarti sõnul on tal hea meel lasteaiaperet õnnitleda uue ja uuendusliku maja puhul. “Loodan, et nüüd saate ellu viia oma ammuseid unistusi,” lausus linnapea. “Samas on Laagna Rukkilille remont vaid üks oluline etapp suurema eesmärgi saavutamiseks. Aastaks 2035 soovime korda teha kõik linna lasteaiad ning igal aastal saabki korda mitu maja. Tänavu sügisel lõpeb kokku nelja lasteaia remont ja aasta alguses sai valmis ka üks uus lasteaed.”

Lisaks Laagna Rukkilille lasteaiale lõpeb tänavu sügisel veel Järveotsa lasteaia, Liivamäe lasteaia ja Rabarübliku lasteaia tervikrenoveerimine. Aasta alguses sai valmis uus lasteaed Naksitrallid. Äsja algas 7,5 miljoni euro eest Vindi lasteaia kordategemine Sel sügisel alustatakse Rõõmupesa, Maasika, Merivälja, Asunduse ja Kellukese lasteaia tervikrenoveerimist, lasteaiad on kavas valmis saada septembris 2022.

Laagna Rukkilille projekteeris Novarc Group AS, ehitas Ehitus5ECO OÜ. Selle lasteaia remont maksis kokku üle 4,2 miljoni euro.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.