"Autojuhid kahjuks ei anna endale aru, mis võib juhtuda, kui nad sõidavad isegi 5 km tunnis lubatust kiiremini. Tagajärjeks võib olla raske kokkupõrge jalakäijaga, jalakäijale võib see lõppeda koguni surmaga."

Põhja prefektuuri patrullpolitseinik Vladimir Kägonen
Tallinna muusikanädal aitab Eesti muusikutel ilmas tuntust koguda (0)
27. september 2021
Albert Truuväärt

Tallinn Music Weeki kavas on ka kunstineljapäev, suur plaaditurg ja talendikonkurss, kus hea maailma muusikabossidele silma jääda.

Festivalil üles astuva ansambli Curly Strings liikme Villu Talsi sõnul annab Music Week võimaluse esineda. “Viimasel aastal on esinemistega olnud imelik seis. Talv ja kevad olid täitsa nullis, siis nägime kõvasti vaeva uue plaadi salvestamisega. Kevadeks oli meil uus album “Pidu meis eneses” valmis,” lausus ta.

“Alates juunist läks tõeline möll lahti. Meil ei olegi vist esinemiste poolest nii tihedat suve veel olnud. Nii saimegi suvel albumi uute lugudega mööda Eestit tuuritada. Need lood tulevad ettekandele ka TMW kontserdil. Meile meeldib mängida ikka uusi lugusid, aga teeme ka mõned vanad head lood loomulikult. Nende seas ka “Kauges külas”.”

Uue muusika ja linnakultuuri festival Tallinn Music Week (TMW) koosneb kolmest osast: muusikafestivalist, konverentsist ja linnafestivalist. Linnafestival pakub põnevaid üritusi kaasaegse kunsti ja toidukultuuri esitlustest lasteprogrammini, kutsub osalema tulistes avalikes aruteludes ning tutvustab eri linnaosi.

“Soovitan keskenduda senikuulmatule, külastada näiteks megatrendide ja tulevikustsenaariumide arutelusid,” ütles TMW avalike suhete juht Ingrid Kohtla. Nordic Hotel Forumis ja esmakordselt ka tecnoklubis HALL toimuval konverentsil annab 1. oktoobril ajakirjanik Artemi Troitskile digisilla vahendusel intervjuu Billy Bragg.

“Ta on laulja-laulukirjutaja, aktivist ja muusikaloolane, kes käis juba 1987. aastal Nõukogude Liidus ning esines 1987. aasta novembris ka Tallinna linnahallis,” lausus Kohtla. “Sõpruse kinos saab aga näha Islandi industriaal-popbändi Hatari muusikadokki “Laul nimega viha”, mille järel vastavad kohalolijate küsimustele bändi liikmed ning Palestiina muusik ja aktivist Bashar Murad.”

Eesti kaasaegse kunsti arenduskeskuses võib osa võtta neljapäevasest galeriiõhtust. Uksed hoiavad tavalisest kauem lahti Vaal galerii, Tallinna kunstihoone galerii, Okapi galerii, Draakoni galerii, Hobusepea galerii, Haus galerii, Galerii Positiiv, EAA Gallery, Kai kunstikeskus ja Temnikova & Kasela galerii. Programmis on nii Eesti kui ka välismaiste kunstnike uusi töid tutvustavaid näitusi ning kohtumisi galeristide ja kunstnikega. Eribuss muudab galeriiõhtul galeriist galeriisse liikumise lihtsamaks. Bussi sisenemine igas peatuses põhineb põhimõttel kes ees, see mees. Näitused on avatud festivali lõpuni.

Tallinna tänavahelid

“Enne TMW helimaailma sukeldumist saab visuaalmeeli turgutada läbi Tallinna kulgeva kunstigaleriide tuuri,” ütles Kohtla. “Audiofiilidel aga soovitan läbi astuda laupäevaselt plaaditurult Balti jaama turul ning juunioride liigal Vivistop Telliskivis toimuvalt laste endi korraldatud minifestivalilt.”

Laupäeval ootab Balti jaama turu huvilisi niisiis plaadimess. “Kohalikud plaadipoed ja -firmad, artistid ja audiofiilid ühinevad, et müüa ja vahetada laia valikut vinüüle, CD-sid, DVD-sid, kassette ja mälestusesemeid,” selgitas Kohtla. “Üritust kureerib plaaditurg, mis on kohalike plaadikogujate igakuine kohustuslik kogunemine.”

Muusikafestivalil esineb 170 artisti 20 maailma riigist, muusikavalik ulatub eksperimentaalsetest helidest tabelipopini, tantsubiitidest metalini ja folgist post-klassikani.

“TMW avakontserdi programm 30. septembril Kultuurikatlas on eriline ja esmaesitlustest laetud,” lausus Kohtla. “Koostöös Eesti Kontserdiga tuleb esmaettekandele noore helilooja Liisa Hõbepappeli uudisteos “Sina armas oled manner”. Esmaesitlusele tuleb ka rahvusvaheline ühisprojekt “Themes For Great Cities: Tallinn”. Eesti muusikud Jonas Kaarnamets ja Erki Pärnoja on ühendanud jõud Taani bändi Mew laulja Jonas Bjerre ning ameeriklasest muusiku ja ajakirjaniku Alex Maiologa. Üheskoos veedavad muusikud nädala enne TMW-esinemist Tallinnas teose jaoks linnahelisid salvestades.”

Kavas on ka talendifestival, et muusikud saaksid end näidata ekspertidele, kriitikutele ja uuele publikule, kelleni nad omal käel ei jõua. Tallinna jõuab mitusada rahvusvahelise muusikatööstuse professionaali: agente, promootoreid, plaadifirmade, kirjastuste ja muusika-idufirmade esindajaid, managere ja ajakirjanikke.

Ka Curly Stringsi tuntusele välismaal on TMW kaasa aidanud. “Music Weekil leidsime me endale agendi Saksamaale, kes korraldab seal meile kontserttuure, otsib esinemispaiku ja meile sobivaid festivale,” lausus Talsi.

“Mõni aeg tagasi käisime Saksamaal Folk Balitca festivalil tema kaudu. Ma nimetaksin seda TMW sündmust isegi muusikamessiks, ja nendel messidel on alati tore käia. Näed juba vanu tegijaid ja kohtad uusi huvitavaid muusikuid nii Eestist kui ka teistest riikidest. Saab uurida, kes mida teeb, kuidas asjad parasjagu on. Mõnest sellisest lihtsast suhtlemisest tekib uus idee, uued projektid ja kontsertreisid. TMW folgiosa on alati olnud väga heal tasemel, kvaliteetne. Seal saavad folgisõbrad ägeda elamuse küll, selles pole kahtlust. Folgiprogramm on TMW suur tugevus.”

Olulisim on see, et TMW on aasta suurim sündmus, kus Eesti muusikavaldkond kohtub ka omavahel, et luua kontakte, jagada kogemusi ja viia end kurssi muusikatööstuses toimuvaga.

Muusikainimeste kohtumispaik

Konverentsi arutlusteemade keskmes on kultuuri mõju majandusele ja ühiskonnale ning muusikatööstuse arengusuunad. Huviväärset pakutakse nii muusikavaldkonna tegijaile, kultuurisektori edendajaile kui ka eri valdkondade ettevõtjatele ja poliitikakujundajatele.

“Mullu oli Tallinn maailma kultuurikalendris ainulaadne linn, sest nii PÖFF kui ka TMW olid ühed vähesed, kui mitte ainsad rahvusvahelise kaaluga kultuurivaldkonna festivalid, mis toimusid,” lausus Kohtla.

“Tänavu oleme liikunud uude etappi. Pandeemia on loomulikult kogu muusika- ja kultuurivaldkonda tugevalt raputanud, ent pannud meid ka märkama selle varjus olnud külgi. Tänavuse TMW konverentsi ja kogu festivali peasõnum on “mõtle globaalselt, tegutse lokaalselt”. Uurime eri piirkondade kultuuriidentiteetide ja muusikatööstuse praktikate kokkupuutepunkte ja osaliselt pandeemiast tingitud ühiskogemusi. Keskendume Euroopa muusikaturgude koostöödele ning kokkuvõtlikult uue ja õiglasema muusikatööstuse ülesehitamisele. Kõige lihtsamalt öeldes toetame muusikavaldkonnas tegutsejaid info, kontaktide ja võrgustikega.”

Folk ja jazz ühel festivalil

• 1. oktoobril kell 20 võib Erinevate Tubade klubis kuulata Curly Stringsi ning kell 21 Fotografiska jazzilaval Estonian Voicesit.
• 2. oktoobril kell 21 esineb KinoMajas Inger ja kell 23 Pur Mudd.
• Kogu kava vaata: tmw.ee
• Festivalil läheb vaja tervisepassi või kiirtesti tegemist

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.