"Tallinn on vinge koht, sest siin katsetatakse paljusid asju."

Jenni Partanen, Tallinna tehnikaülikooli tulevikulinna professor
Eestis on astmahaigete osakaal Euroopa Liidu keskmisest madalam (0)
28. september 2021
Foto Scanpix

Eestis oli aastal 2019 oli astma ligi 6% ELi elanikkonnast, mis on väike kasv võrreldes 2014. aastaga (+0,3 protsendipunkti).  

Euroopa Liidu riikide hulgas oli edetabeli tipus Soome, kelle andmetel põdes astmat 9% inimestest, järgnesid Saksamaa ja Prantsusmaa (mõlemad 8%). Seevastu ainult 2% inimestest Rumeenias ja Bulgaarias teatasid, et neil on haigus.  

Võrreldes 2014. aastaga tõusis 2019. aastal enim astmat teatanud inimeste arv Saksamaal (+1,9 protsendipunkti), Horvaatias (+1,8 protsendipunkti) ja Belgias (+1,5 protsendipunkti). Teisest küljest on Iirimaa (- 1,7 pp), Kreeka (-1,1 pp) ja Prantsusmaa (-1,0 pp) registreerisid sellest haigusest teatanud inimeste suurima languse.  

Nagu ka 2014. aastal, teatasid 2019. aastal astma esinemisest rohkem naised kui mehed (6%vs 5%). Kõrgeim registreeritud astma osakaal mõlemast soost ja kõigist vanusevahemikest leiti 65 -aastastel ja vanematel naistel (7%). 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.