"Kiirabi tegeleb elutähtsate probleemidega, ta päästab elusid. Me ei tegele sisse kasvanud varbaküüntega, ei tegele nohuga, mis on kellelgi kolm päeva olnud."

Kiirabiõde Jaanus Tramberg
Tallinn rajab Lasnamäele klindipargi (0)
28. september 2021
Foto Ilja Matusihis

Tallinn soovib rajada Lasnamäele, Kesklinna ja Pirita piiril kulgevale paeklindile katkematu, ligi üheksa kilomeetri pikkuse pargiala.

Linnapea Mihhail Kõlvarti sõnul moodustab kavandatav klindipark olulise osa Tallinna pikemast visioonist ehk arengustrateegiast ja rohelisest liikumisvõrgustikust. „Selle eesmärgiks on muuta Kesklinna, Lasnamäe ja Pirita linnaosade piiril kulgev ligi üheksa kilomeetri pikkune paekivipaljand sidusaks ja terviklikuks teekonnaks, mida iseloomustab looduslik mitmekesisus ja looduskesksed lahendused,“ selgitas Kõlvart. „Klindipark pakub võimalust esile tuua sealse looduskeskkonna erilisust ja ainulaadsust, mida külastaja saab läbida erinevate teekondade kaudu kui üht linnaruumi osa. Soovime, et 2023. aastal, mil Tallinn on Euroopa Roheline pealinn, valmiks kasvõi osa sellest klindipealsest teekonnast.“

„Klindipargi idee keskmes on olemasoleva looduskoosluse säilitamine ja väärtustamine. Sekkumine klindiala kujundamisel on minimaalne, et tagada linlastele turvalised liikumisvõimalused nii jalgsi kui ka jalgrattaga ning luua puhkenurki ja lummava merevaatega vaatekohti. Selleks teeme koostööd riigi Keskkonnaametiga, maastikuarhitektide ja kohalike kogukondadega,“ täpsustas Lasnamäe linnaosavanem Vladimir Svet. „Lähinädalatel kuulutame välja kaasamisprogrammi, et klindiga piirnevate asumite elanikel ja ka teistel linlastel oleks võimalik panustada klindiala tuleviku loomisse. Alles nende ideede alusel asub linn koostama lähteülesannet maastikuarhitektuurse konkursi jaoks.“

Planeeritava klindipealse pargi teekond algab Tartu maanteest ning kulgeb kuni Pallasti sillani mööda Lasnamäe tänavat, seejärel jätkub mööda Valge tänava äärt kuni Narva maanteeni välja. Klindipargi põhiosaks kujuneb aga Mäe tänavast algav Suhkrumäe paekallas, mis kannab ka olulist kultuuriajaloolist rolli: sealsetest paemurdudest on Lasnamäe lubjakivi murtud juba muinasajast saadik ja üle Eesti ehitiste ning kindluste müüridesse laotud. Edasi läbib kavandatava pargi teekond Narva maantee äärset nõlva ja lõpeb Pirita jõeorus.

Klindiparki iseloomustab väga palju looduslikke väärtusi, muuhulgas asub seal Maarjamäe paekallas, mis võeti 1992. aastal Lauluväljakust kuni Kose teeni looduskaitse alla. Maarjamäe klindil asuv loopealne on kasvukohaks väärtuslikele taimekooslustele, kuhu kuuluvad mitmed haruldased taimeliigid. Siin asub ka klindialune mets, millele iseloomulik mikrokliima on loonud head tingimused omalaadse metsatüübi tekkeks ning mida tänu oma lopsakusele võib kirjeldada kui põhjamaist džunglit.

Paekalda jalamil esineb ka rohkelt allikaid, mis toituvad Lasnamäe paelaval lubjakivi lõhedesse imbunud veest, sealhulgas Varsaallikad, Purde juga ja Katleri oja. Lauluväljaku lähistel lõikub paeplatoosse Hundikuristiku oja. Maastikuliselt kauneimaks piirkonnaks on Pirita ürgorg, mis defineerib klindipargi idapoolse otsa.

Klindipargi kontseptsiooni tutvustamine ja kaasamistegevused algavad oktoobris ja kestavad kuni talve alguseni. Selle aja jooksul on kõigil linlastel võimalus kaasa rääkida linna pikima rohelise teekonna kujundamisel.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.