"Olen aeg-ajalt kuulnud, et kolleegid mujal maailmas imestavad, kuidas meil on õnnestunud siin luua nii elav ja kõrgel tasemel muusikaelu."

Tõnu Kaljuste, dirigent
Nõmmel avati Elvi Pirgi mälestuspink (0)
29. september 2021
Foto: Nõmme LOV

„Mul ei ole kunagi olnud au Elvi Pirgiga kohtuda, kuid temast räägitud lood on niivõrd paeluvad, et tema erakorduses ei saa hetkekski kahelda. Loodan, et meie seas leidub ka täna inimesi, kes kannavad edasi Elvi Pirgi vaimsust ja mõttelaadi,“ rääkis Nõmme linnaosa vanem Grete Šillis avaldas siirast tänutunnet, et Nõmmel on elanud inimene, kelle põhimõttekindlusest ja sirgjoonelisusest on alguse saanud mitmed tänaseni olulised traditsioonid.

Teisipäeval, 28. septembril 100 aastat pärast aktiivse nõmmelase Elvi Pirgi sündi avati tema nimeline mälestuspink Nõmmel, Rännaku puiestee 1, mis on küüditatute mälestusmärgi vahetus läheduses.

„Mäletan, kuidas Elvi Pirk talle omasel moel Nõmme Rahu kiriku uksest sisse astus ja otsekoheselt teatas, et ta ei tulnud pihile, vaid tal on üks mõte. Mõte korraldada Tartu rahu mälestusteenistust,“ meenutas Nõmme Rahu koguduse õpetaja Ove Sander enne pingile õnnistuse andmist.

Tseremoonial edastas Nõmme Heakorra Seltsi juhatuse esimees Urmas Arike kultuuriloolase Piret Loide poolt saadetud mälestusi ja meenutusi Elvi Pirgist kui sõbrast ja kaasteelisest. Teiste seas jagas oma mõtteid ja põgusat kokkupuudet Elvi Pirgi ning tema abikaasaga ka arheoloog Mati Mandel.

„Päev on kargelt isamaaline.,“ sõnas ajaloolane ja muinsuskaitsja Leho Lõhmus kokkuvõtvalt. „Panime lilled ja küünlad Pirgi hauale Metsakalmistul. Kõik on nii nagu ta ise oleks soovinud,“ lisas Lõhmus.

Elvi Pirk oli Eesti vabaduse aadete kandja, muinsuskaitse- ja gaidiliikumise tegelane ning Nõmme Heakorra Seltsi aktiivne liige. Tema eestvedamisel rajati Pääsküla küüditatute mälestusmärk 14. juunil 1991. Samuti toimuvad tänase päevani 2. veebruaril tema eestvedamisest alguse saanud Tartu rahu mälestusteenistused EELK Nõmme Rahukirikus.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.