"Kui vanasti said inimesed tänaval petta, siis nüüd internetis."

Joosep Kaasik, Põhja prefekt
estonia vraki uuringud Peeter Ude: leidsime suviseid vrakiuuringuid seganud signaali allika (1)
30. september 2021
Parvlaev Estonia. Foto: Scanpix

Estonia vraki ümbrusest objekte otsima tulnud hüdrograaf Peeter Ude sattus allveerobotiga peale kolmele eriskummalisele metallkonstruktsioonile, mille otsas paistis monitorisilma järgi olevat väike majakatorni meenutav traadist kate – Ude peab neid varasemalt uurimistöiud häirunud salapärase signaali allikaks, kirjutab Postimees. 

Need asuvad vrakist umbes 100 meetri kaugusel põhja pool. Omaste poolt ekspeditsioonilaevale saadetud hüdrograafi Peeter Ude  sõnul on tegu veealuste majakatega, mis tõenäoliselt veeti sinna siis, kui Estoniat sooviti hauarahu kaitsmise argumendile toetudes betooniga kinni katta. See jäi aga ära lähedaste tugeva vastuseisu tõttu.

Tema sõnul võimaldavad need seadeldised piirkonnas lihtsamalt allveerobotitega toimetada. Nimelt olevat need allveemajakad veealuste täppistööde jaoks: nagu GPS-satelliidid väljastavad sagedusi, et selles kontekstis navigeerida, saab sama teha ka heliallikatega, mille geomeetrilised positsioonid on teada.

Vraki juurde on need paigaldatud tema hinnangul selleks, et oleks võimalik selle mõõdistamist jälgida. «Kuna vrakk on mäenõlval, vajub allapoole vahepeal ja on ka väsimuse jälgi, siis tõenäoliselt on keegi majakad pannud, et uuringut oleks lihtsam läbi viia,» ütles ta Postimehele. 

On selge, et seesugused tehnilised vidinad maksavad palju, ning tekib küsimus, miks keegi need ometi merepõhja on jätnud. «Et asukoht oleks fikseeritud ja uuel paigaldamisel ei tekiks vigasid, siis on need oma kohale jäetud,» oletas Ude, kes oli uurimislaeva pardal ka suvel, kui ekspeditsiooni juhtis ohutusjuurdluskeskus. Toona tekitas palju kõneainet mingisugune salapärane signaal, mis segas vraki ja selle ümbruse sonaritega uurimist.

Ude usub, et nüüd on ta leidnud selle signaali allika. «Kui arvestada, kust see müra toona tuli, siis 90-protsendise tõenäosusega olid need majakad tööle jäänud ja töötasid samal ajal, kui meie üritasime pilti teha,» pakkus Ude, lisades, et majakate sisse-välja lülitamine käib tema teada nii-öelda puldist ehk seda saab teha ka suurema vahemaa tagant.

Küsimusele, kust aastakümneid tagasi merepõhja viidud seadeldised energiat saavad, vastas Ude, et see on loo kõige müstilisem nüanss. «Mis asi nad tol korral käivitas? Mispärast nad meie toonaste tööde ajal käima lülitusid ja meie töid segasid, ei oskagi praegu vastata,» ütles ta.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Sander
30. sept. 2021 09:33
Müstilist pole midagi. Siin on kaks võimalust: majakad töötavad aastakümneid kas RTG-ga nagu Voyageri sondid või käis keegi vahetult enne ohutusjuurdlust seal all neile uusi akusid panemas. Kurmi ajaks on nüüd need akud jälle tühjad ja kuna seda ei nähtud ette, siis jäid uued panemata. Mina tooks need majakad kohe ülesse ja uuriks. Kokkulepe ei luba küll vrakist esemeid üles tuua ja vraki ümbrusest sinna pudenenud asju, sest see on ikkagi haud ja nii pole eetiline, kuid need majakad ei kuulu kohe kindlasti Estonia esemete hulka ja nende ülestoomine ei tohiks seega olla hauarööv.