"Kiirabi tegeleb elutähtsate probleemidega, ta päästab elusid. Me ei tegele sisse kasvanud varbaküüntega, ei tegele nohuga, mis on kellelgi kolm päeva olnud."

Kiirabiõde Jaanus Tramberg
Eesti tööstuse hinnakasv ületas augustis EL-i keskmist (0)
05. oktoober 2021
Foto: Pixabay

Eesti koduturule suunatud tööstustoodangu tootjahinnad kasvasid Eurostati metoodika järgi arvestatuna tänavu augustis kuu varasemaga võrreldes 2,1 protsenti, aastagusega võrreldes aga 22,3 protsenti, ületades mõlemal puhul Euroopa Liidu (EL) keskmist. 

Nii EL-is kui euroalal kasvasid tööstustoodangu tootjahinnad augustis kuuvõrdluses 1,1 protsenti. Hindade aastakasv oli vastavalt 13,5 ja 13,4 protsenti, selgus Eurostati andmetest, vahendab BNS.

Euroalal tõusid tööstustoodangu tootjahinnad valdkondade lõikes kuuga enim energiasektoris, 2 protsenti. Järgnesid 1,4 protsendiga vahekaupade segment, 0,5 protsendiga kapitalitooted, 0,3 protsendiga kestvad tarbekaubad ja 0,2 protsendiga mitte-kestvad tarbekaubad. Tööstustoodangu hinnad kasvasid energiasektorit arvestamata 0,7 protsenti. 

EL-i arvestuses tõusid tootjahinnad energiasektoris 2,1 protsenti, vahekaupade hinnad 1,4 protsenti, kapitalitoodete ja kestvate tarbekaupade hinnad 0,5 protsenti ja mitte-kestvate tarbekaupade hinnad 0,3 protsenti. Tööstustoodangu hinnad energiasektorit arvestamata kasvasid 0,8 protsendi võrra.

Liikmesriikide seas tõusid hinnad kuuga enim Bulgaarias, kus kasv oli 4,2 protsenti, Taanis, kus kasv oli 3,1 protsenti ja Lätis, kus see oli 2,6 protsenti. Hinnad langesid vaid Iirimaal ja Maltal, vastavalt 4,1 ja 0,1 protsenti.

Aastavõrdluses kasvasid euroalal tööstusvaldkondade lõikes tootjahinnad samuti enim energiasektoris, koguni 32 protsenti. Vahekaupade hinnad tõusid 14,2 protsenti, kapitalikaupade hinnad 3,1 protsenti, kestvate tarbekaupade hinnad 3 protsenti ja mitte-kestvate tarbekaupade hinnad 2,8 protsenti. Energiasektorit arvestamata kasvasid tootjahinnad 7,4 protsenti. 

EL-is tõusid tootjahinnad energiasektoris 31,2 protsenti, vahekaupade segmendis 14,7 protsenti, kestvate tarbekaupade puhul 3,5 protsenti, kapitalikaupadel 3,1 protsenti ja mitte-kestvatel tarbekaupadel 3 protsenti. Tööstustoodangu hinnad energiasektorit arvestamata kasvasid 7,8 protsenti.

Liikmesriikidest tõusid hinnad aastaga enim 54,8 protsenti Iirimaal, 23,9 protsenti Belgias ja 23,8 protsenti Taanis. Hinnad ei langenud üheski liikmesriigis.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.