"Tallinn on vinge koht, sest siin katsetatakse paljusid asju."

Jenni Partanen, Tallinna tehnikaülikooli tulevikulinna professor
70 eurot rohkem Ametiühingud ja tööandjad leppisid kokku alampalga tõusus 654 euroni (0)
06. oktoober 2021
Tööandjate keskliidu tegevjuht Arto Aas. Foto: Mats Õun

“Kui eelmisel aastal otsustasime alampalga kriisi tõttu külmutada, siis tänu majanduse oodatust kiiremale taastumisele saame 2022. aastal planeerida uuesti alampalga tõstmist. Tavapärasest kiirem palgakasv järgmisel aastal kompenseerib tänavuse alampalga külmutamise, ühtlasi peegeldab see meie sotsiaalset vastutustunnet ja pingelist olukorda tööturul,” ütles tööandjate keskliidu tegevjuht Arto Aas. 

Teisipäeval kinnitasid sotsiaalpartnerid Eesti Tööandjate Keskliit ja Eesti Ametiühingute Keskliit üleriigilise alampalga kokkulepe 2022. aastaks, mille tulemusena tõuseb alampalk võrreldes tänavuse aastaga 70 euro võrra ehk 654 euroni ning tunnitasu 3,86 euroni, vahendab BNS.

Kokkuleppe tulemusel tõuseb töötasu alammäär 12 protsenti ja moodustab 39,5 protsenti Eesti Panga poolt prognoositavast keskmisest palgast 2022. aastal. 

Ühtlasi teevad tööandjad ja ametühingud ettepaneku, et alampalga kasvu ei seotaks meelevaldselt teiste tasude või hüvedega nagu näiteks lasteaia kohatasu või omavalitsusjuhtide palk. 

Tööandjate keskliidu tegevjuht Arto Aas lisas, et miinimumpalga saajate hulk tööealisest elanikkonnast ei ole küll suur, kui sellel on majandusele laiem mõju. “Usume, et saavutatud kompromiss on tööandjatele võimetekohane,” märkis Aas.

“Kui majanduses ei tule suuri tagasilööke, siis on tõenäoline, et 2023. aasta alampalk moodustab jälle 40 protsenti keskmisest palgast, mis oli kriisieelne tase. Tänavu me selleks veel valmis ei olnud,” sõnas ta.

Peep Peterson. Foto: Mats Õun

Eesti Ametiühingute Keskliidu esimees Peep Peterson ütles, et alammäära tõus kompenseerib elukalliduse tõusu viimasel kahel aastal ja püüab sammu pidada keskmise palga tõusuga. 

“Hiljutine uuring kinnitab, et töötasu alammäära mõju kandub üle palkadele, mis asuvad palgaturu keskkohast allpool. Ametiühingute missioon on kindlasti tegeleda eraldi ka tasudega tööturu ülemises pooles, kus on tegev enamus meie liikmeskonnast,” selgitas Peterson.

Alampalga läbirääkimistel lähtusid osapooled Eesti Panga 2021. aasta sügisesest prognoosist, mille järgi on 2022. aasta hinnanguline majanduskasv 3,5 protsenti ja keskmise palgakasv 7,4 protsenti.

Alampalga kokkuleppe alusel kinnitab valitsus ka töötasu riiklikud alammäärad tavapäraselt samas summas. Praegu kehtiv alampalk 584 eurot kehtib 2020. aastast.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.