"Kiirabi tegeleb elutähtsate probleemidega, ta päästab elusid. Me ei tegele sisse kasvanud varbaküüntega, ei tegele nohuga, mis on kellelgi kolm päeva olnud."

Kiirabiõde Jaanus Tramberg
PEALINNA PODCAST USA ja Hiina tangopaar tallub ka pealtvaatajate varvastel (0)
07. oktoober 2021

Meediavahi Pealinna podcastis oli Allan Alaküla ja rahvusvaheliste suhete eksperdi Aap Neljase peateemaks USA ja Hiina globaaltango, kus partnerid kipuvad talluma pealtvaatajate varvastel.

Vastates Alaküla küsimusele, kumb on selles tantsus juhtpartner, sedastas Neljas, et USA on lisaks kaubanduse ja toorainebaaside arendamisele sattumas üha rohkem jäljendaja rolli ka uute tehnoloogiate arendamisel. “Ameerika püüab Hiina tegevusele reageerida, initsiatiiv on üha rohkem Hiina käes,” arvas Neljas.

Rääkides nn Pandora lekkest pidas Alaküla tähelepanuväärseks, et ühe USA mittetulundusühingu egiidi all välja toodud dokumentide massiiv ei puuduta ühtegi USA ega ka Hiina multimijärdäri. “Pihta saavad ainult Vene, Briti, Euroopa, Lähis-Ida ja Aafrika korruptandid. Samal ajal maksuparadiisid, millest jutt, asuvad suures osas just USA-s või tema kontrollitavatel territooriumidel,” lisas Alaküla. Neljas avaldas lootust, et see leke aitab rahvusvahelisel kogukonnal koos globaalse ettevõtete tulumaksumäära kehtestamisega nõrgestada ka korruptiivsele rahale loodud globaalseid turvasüsteeme. 

Rääkides Facebooki teenuse 6-tunnisest katkestusest nentis Alaküla, et sellest sotsiaalmeedia platvormist on saanud ka Eestis kriitilise tähtsusega taristu, millele alternatiivi puudumine võib oluliselt häirida meie igapäevaelu. “Kui selline katkestus oleks kestnud 6 tunni asemel näiteks 36 tundi ja see oleks toimunud järgmisel nädala kui meil on kohalikud valimised, siis näiteks minu elukohas Kuusalu vallas oleks valimiskampaania olnud tõsiselt häiritud,” nentis Alaküla. 

Ka Neljas pidas oluliseks, et alternatiivsete sotsiaalmeediaplatvormide valikul säiliks reaalne valikuvabadus. “Pärast seda kui Facebook ja Twitter blokeerisid Donald Trumpi kontod annavad ka Trumpi vastased endale selgelt aru, et eraettevõtte samasuguse otsuse eest pole enam kaitstud ka keegi teine,” lisas Neljas viidates USA seadusandja kasvavast huvist internetihiidude monopoolse seisundi lõpetamise vastu. 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.