"Autojuhid kahjuks ei anna endale aru, mis võib juhtuda, kui nad sõidavad isegi 5 km tunnis lubatust kiiremini. Tagajärjeks võib olla raske kokkupõrge jalakäijaga, jalakäijale võib see lõppeda koguni surmaga."

Põhja prefektuuri patrullpolitseinik Vladimir Kägonen
Suitsiidikatsega noored leiavad abi tööteraapiast Vaimse Tervise keskuse juht: saime ta tööle loodusesse ja see mõjus talle väga hästi (0)
07. oktoober 2021

“Noormees, kes oli teinud ühe suitsiidikatse ja kelle pere oli väga hädas, kuna poiss oli täiesti isoleerunud, leidis abi tööteraapia kaudu. Me saime ta tööle loodusesse, ühte väga noortepärasesse kohta ja see mõjus talle väga hästi,” rääkis  Tallinna Vaimse Tervise Keskuse juht Mari Rull saates „Tallinna panoraam“.

Kui alguses see noormees arvas, et ta ei saa hakkama, siis tema tegelikult lõpuks tegi väga palju töötunde ja hakkas ka kunstiga tegelema ning valmistub nüüd kunstniku juhendamisel ette EKASSE astuma. “Me tutvustasime noorele seda tööelu, see oli esimene samm ja sealt edasi tuleb järgmine samm,” lisas Rull.

Töökogemus süstib eneseusku

Et aidata tõsisesse tupikusse jõudnud noored taas järje peale, toetab linn neid erinevate tegevuste ja teraapiate abil. Tööteraapia on üks osa uuest tugiprogrammist. Mitmed noored on juba, oma erialavaliku langetanud just peale seda kogemust. Enamus vaimse tervise probleemidega kimpus olevaid noori on väga madala enesehinnanguga, töökogemus aitab neil omandada eneseusku ja enesekindlust. 

Noorte tugiprogrammi peakoordinaator Siim Sander Rooba toob samuti näite suitsiidikatsega noorukist, kes läbi tööpraktika leidis tee tupikust välja. “Ta oli depressioonis, elu oli tupikusse jooksnud, ta on põhikooli lõpetanud ja tal on väga suur anne, ta kirjutab elektroonilist muusikat. Temaga oleme rakendanud psühholoogilist nõustamist, kuid  teisalt leidsime talle ka mentori, kellel on ka muusikaalane taust,” rääkis Rooba. 

Tugiisikul on ligipääs muusikastuudiole, sealt saab noormees õppida uusi oskusi ning järgmise sammuna juba leida ka tööd muusikavaldkonnas.

Miinimumpalk ja võimalused mis elu pakub

Mari Rull täpsustas, et programmis osalenud noored pidid vastama tööandja nõudmistele ja tegema päris tööd vastavalt nõutud kvaliteedile. “See on oluline kogemus noorele, et saada aru, mis tegelikult tööturul makstakse ja mida ta peab selleks tegema, et ka see miinimumpalk välja teenida,” ütles  Rull.

Miinimumpalka maksab noortele Tallinna linn.  Alates juulikuust on programmis osalenud üle 30 noore.  Sel aastal on võimalus abi pakkuda veel kuni 70  noorele.

Tallinna abilinnapea Betina Beškina sõnul on tegu pilootprojektiga, millega linn soovib väga edasi minna. “Sellisel tasemel, kus me ei paku ainult ühte teenust, vaid me pakume kompleksteenust, et laps  saaks iseseisvuda, et ta tulevikus saaks ka ise hakkama, seda ei ole varem olnud. Järgmise aasta eelarve selle teenuse puhul  on juba ligi 700 tuhat eurot,” täpsustas Beškina. 

Enamasti jõuavad noored tugiprogrammi läbi lastekaitsetöötaja, läbi Tallinna Vaimse Tervise Keskuse või läbi Tallinna Laste Turvakeskuse. Töö noorega saab alguse psühholoogi juures.

Tallinna Laste Turvakeskuse psühholoog Oljona Damaskina sõnul aitab see aru saada sellest, mis abi noor vajab selleks, et toime tulla nende ülesannetega. “Tegelikult kõik osad on võrdselt vajalikud, see tööpraktika võimalus, psühholoogi toetus, õpiabi ning huviala tegevus ka. See on väga oluline, et laps näeks  neid võimalusi, mis elul pakkuda on,” lausus Damaskina.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.