“Elus ja maadluses ei tule midagi lihtsalt, tööd peab tegema.”

Epp Mäe, maadleja
antikehadega vaktsineerimata isikutele läbi põdenute staatus Kohus tegi COVID-19 kohtuasjades kaks esialgse õiguskaitse määrust (1)
08. oktoober 2021
Foto: Rene Suurkaev

Tallinna halduskohus tegi reedel kaks olulist esialgse õiguskaitse määrust, millega said SARS-CoV-2 antikehadega vaktsineerimata isikud läbi põdenute staatuse olenemata positiivse testi eelnevast olemasolust või 180 päeva piirangust.

Kohus leidis, et valitsuse 23. augusti korralduse nr 305 kohaldamisel tuleb käsitada antikehade olemasolu tõendava tõendi ettenäitamisel antikehadega kaebajaid samaväärselt COVID-19 haiguse läbi põdenud, vaktsineeritud või vaktsineerituga võrdsustatud isikuga, kes on esitanud enne tegevuses osalemist nimetatud asjaolude kohta tõendi.

Teises haldusasjas leidis kohus, et valitsuse 28. mai korralduse nr 212 punkti 5 alapunkti 1 kehtivus tuleb peatada järgmise piirangu osas: “ning diagnoosi kinnitava SARS-CoV-2 testi tegemisest või diagnoosi kinnitamise kuupäevast ei ole möödunud rohkem kui 180 päeva”.

“Terviseameti poolt kohtule edastatud andmed näitavad veenvalt, et haiguse läbi põdenud inimeste uuesti haigestumise, sealhulgas raskesti haigestumise ja nende haiglasse paigutamise vajaduse tekkimise tõenäosus on oluliselt väiksem kui vaktsineeritud inimestel,” seisab kohtu määruses.

“Kohus leidis, et 180 päeva piirang läbipõdemise määramisel ei ole kooskõlas ei teaduslike uuringute ega siseriiklike empiiriliste andmetega ning vastustaja vastuväited selle kohta, et vaktsineeritutel on kõrge kaitse, ei ole asjakohased läbi põdenute kontekstis,” selgitas määruste sisu advokaat Jaanika Reilik-Bakhoff.

“Koroonatõendi vaidluses on lisaks haiguse läbi põdenutele kaebuse esitanud ka muud füüsilised ja juriidilised isikud, eesmärk on kontrollida korralduse õiguspärasust võimalikult erineva profiiliga kaebajate kontekstis. Kohus leidis, et neil kõigil esineb esialgse õiguskaitse vajadus, kuid jättis vastava taotluse teiste ehk mitte läbipõdenud kaebajate osas rahuldamata, pidades olulisemaks rahvatervise kaitses väljenduvat ülekaalukat avalikku huvi,” selgitas vandeadvokaat Kalev Aavik.

Esialgne õiguskaitse kehtib kuni kohtuasjas kohtuotsuse või menetlust lõpetava muu lahendi jõustumiseni.

Koroonatõendi kohtuasjas on korralduse nr 305 vaidlustanud 12 kaebajat, keda esindavad Advokaadibüroo Koch & Partnerid vandeadvokaat Kalev Aavik ja Advokaadibüroo Pallo & Partnerid advokaat Jaanika Reilik-Bakhoff.

Karantiinikaebuse kohtuasjas on korralduse nr 212 vaidlustanud neli kaebajat, keda esindab Advokaadibüroo Pallo & Partnerid advokaat Jaanika Reilik-Bakhoff.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

temaatik
8. okt. 2021 19:18
https://maaleht.delfi.ee/artikkel/94702973/kas-koroona-on-erand-ja-tootaja-peab-tooandjale-avaldama-oma-terviseandmeid