"Tallinn on vinge koht, sest siin katsetatakse paljusid asju."

Jenni Partanen, Tallinna tehnikaülikooli tulevikulinna professor
Psühholoogilist abi läheb aina rohkem vaja Psühhiaatrite seltsi juhatuse esimees Anne Kleinberg: me ei ole igiliikurid (0)
08. oktoober 2021

“Me ei ole igiliikurid,” sõnas Eesti Psühhiaatrite Seltsi juhatuse esimees Anne Kleinberg, “Inimene on bioloogiline olevus, kes vajab und, süüa täisväärtuslikku toitu ja liikumist. Kui me need asjad enda jaoks teadvustame, et me peame reaalselt magama vähemalt kaheksa tundi ja hommikul tuleb süüa ja päeva jooksul normaalselt toituda ja meil peab olema puhkeaeg ja tööaeg ja me peame tegelema ka mingit laadi füüsilise liikumisega.”

Kõige suurem psühholoogilise abi kättesaadavuse probleem on Harjumaal. Siia on koondunud suur osa Eesti elanikest, ent samavõrra psühholooge mitte. Tänasel Perearstide ja psühhiaatrite kokkusaamisel tõdeti, et vajalik on luua kogukonnapsühholoogi ametikoht.

Tallinn on jäänud psühholoogilise abi osas vaeslapse ossa. Siia koguneb aasta-aastalt enam inimesi, aga psühholooge napib. Seepärast on riik pakkunud omavalitsustele ka abi. Samas ei tohiks inimesed ise ära unustada lihtsaid aabitsatõdesid.

Viimastel aastatel on märkimisväärselt kasvanud noorte vaimse tervise hädad. Eelmisel aastal tegi Eesti ka kurva rekordi – möödunud aastal suri 58 last, neist kümme oma käe läbi.

“Meie noortel tõesti praegu on raske. Nad vajavad märkamist ja võibolla kindlasti tähelepanelikumalt vaadata ja läheneda, kui noore tavapärases käitumises on olulisi muutusi,” ütles Confido Meditsiinikeskuse kliiniline psühholoog-psühhoterapeut Anna Haasma.

Vaimse tervise hädadesse tuleb sama tõsiselt suhtuda, kui muudesse tervisehädadesse. Abi on tegelikult olemas.

“Tegelikult võimalusi on päris mitmeid. Võibolla üks selline ülevaatlik koht on peaasi.ee lehekülg, mis on just eriti noorte abistamise osas väga ülevaatlik info mõttes ja seal on ka erinevad abikonktaktid – võib olla suunaks sinna vaatama,” andis Haasma teada.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.