“Elus ja maadluses ei tule midagi lihtsalt, tööd peab tegema.”

Epp Mäe, maadleja
Ravimiameti hinnangul on müokardiidi risk vaktsiiniga väga väike (0)
08. oktoober 2021
Foto: Scanpix

“Tuleb mõista, et müokardiidi risk on vaktsiiniga väga väike, samas COVID-19 põdemisel on risk mitu korda suurem: NEJM ajakirjas avaldatud uuringu põhjal oli tõenäosus vaktsineeritutel kolm korda kõrgem kui vaktsineerimata isikutel (lisandus 2.7 juhtu 100 000 vaktsineeritu kohta), vaktsineerimata COVID-19 põdenutel suurenes müokardiidi tõenäosus 18 korda (lisandus 11 juhtu 100 000 inimese kohta,” teatas ravimiamet.

Kuigi Rootsi, Soome, Norra ja Taani teatasid sel nädalal, et lõpetavad müokardiidi kõrgenenud riski tõttu Moderna Spikevaxi vaktsiini manustamise noorematel inimestel, ei ole see vaktsiin ravimiameti teatel keelatud ja riskid on väga väikesed.

Eesti Ravimiameti teatel ei ole Põhjamaades Spikevax vaktsiin keelatud. Vaktsiin on endiselt näidustatud alates 12ndast eluaastast. Vaktsineerimissoovitusi jagavad ametid peatasid või soovitasid peatada kasutamise noorukitel ja noorematel täiskasvanutel. Murekohaks on müokardiit, mis koos perikardiidiga on mRNA vaktsiinidele (ka Comirnaty) teadaolevad ja väga harva esinevad kõrvaltoimed.

Kuigi müokardiit on teadaolev mRNA vaktsiinidele, siis Rootsi, Taani ja Soome otsus piirata COVID-19 vaktsiini kasutamist noorematel inimestel, kes on sündinud 1991. aastal ja hiljem, puudutab ainult Spikevax (Moderna) vaktsiini ning see otsus on tingitud hiljutises ja seni avaldamata uuringus ilmnenud müokardiidi seni arvatust pisut suurema esinemissagedusega Spikevax vaktsiini 2. annuse järgselt.

Kuni 30-aastastel inimestel ei ole Eestis teatatud ühestki tõsisest kardioloogilisest kõrvaltoimest, sealhulgas müokardiidist või perikardiidist. “Meil on teada üks juhtum, kus 40-aastasel mehel tekkis müokardiit kuu pärast Comirnaty 1. annust, olemasolevate andmete põhjal ei saa seost vaktsiiniga välistada. Televisioonis (TV3 „Suur pettumus“) perearsti poolt välja öeldud südame kõrvaltoime 13-aastasel noorukil Tallinna Lastehaiglast saadud andmete põhjal kinnitust ei leidnud.”

Spikevaxi on alla 30-aastastele tehtud umbes kaheksa korda vähem võrreldes Comirnatyga: alla 30-aastastel on vaktsineerimine lõpetatud Comirnatyga umbes 95 000 inimesel, Spikevaxiga umbes 11 200 inimesel. Koolilastele on valdavalt tehtud Comirnaty vaktsiini.

Kuigi valu rindkeres ja väsimus võivad olla müo-/perikardiidi üheks sümptomiks, on need päris tavalised vaktsineerimisjärgsed reaktsioonid ning müokardiidi ja perikardiidi diagnoos kinnitatakse siiski ainult uuringutega (elektrokardiogramm, ultraheliuuring, vereanalüüsis südame lihasvalgu taseme tõus jm uuringud). Inimene ise endal müokardiiti või perikardiiti diagnoosida paraku ei saa.

Praeguste teadmiste kohaselt on müokardiit ja perikardiit tekkinud sagedamini mRNA vaktsiini (nii Comirnaty kui Spikevax) teise annuse järel, enamasti 2 nädala jooksul vaktsineerimisest. Seega on soovitatav enda tervisliku seisundit jälgida vähemalt paari nädala jooksul pärast vaktsineerimist. Kui mRNA vaktsiiniga vaktsineerimise järgselt tekivad häirivad ja püsivad rindkerevalud, koormustaluvuse langus, raskendatud hingamine või südamepekslemine, siis peaks pöörduma arsti poole.

Olemasolevad andmed viitavad, et vaktsineerimisjärgne müokardiidi ja perikardiidi kulg ei erine üldise müokardiidi või perikardiidi kulust. Õigeaegse diagnoosi korral on müokardiit ja perikardiit hästi ravitavad. Reeglina piisab puhkusest ja valuvaigistitest.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.