"Autojuhid kahjuks ei anna endale aru, mis võib juhtuda, kui nad sõidavad isegi 5 km tunnis lubatust kiiremini. Tagajärjeks võib olla raske kokkupõrge jalakäijaga, jalakäijale võib see lõppeda koguni surmaga."

Põhja prefektuuri patrullpolitseinik Vladimir Kägonen
fotod Baltimaade parima sommeljee tiitli võitis Narimantas Miežys Leedust (0)
09. oktoober 2021
Rauno Liivand

Tallinnas toimunud Vana Tallinn Baltic Sommelier Grand Prix`l pärjati Baltimaade parima sommeljee tiitliga Narimantas Miežys Leedust. Teise koha saavutas võistlusel Martynas Pravilonis Leedust ja kolmandaks tuli Mikk Parre Eestist. Noorsommeljee tiitli pälvis Kevin Lilleleht Eestist.

Vaata galeriid (25)

“Võistlejate tase oli väga kõrge, millest annab tunnistust professionaalsus ja elegantsus, millega nad ülesandeid sooritasid. Finaalvõistlusel tuli osalejatel  teenindada õhtusöögil laudkondi ja suhelda publikuga. Lisaks sommeljeele vajalike teoreetiliste teadmiste tuli võistlejatele kasuks globaalsete kõmuuudistega kursis olemine,” ütles žürii liige ja AS Liviko sommeljee Urvo Ugandi, kes pälvis esimesel Vana Tallinn Grand Prix’l Baltimaade parima sommeljee tiitli.

Finalistid valisid pidulikul õhtusöögil osalenud külalistele roogade kõrvale sobiva veini, võistlesid šampanja serveerimises, punase veini dekanteerimises ja serveerimises ning kiirküsimuste voorus. Õhtusöögi erimenüü koostasid hinnatud kokad  Andrus Laaniste, Priit Toomits ja Dmitri Rooz.

Rahvusvahelist žüriid juhtis Raimonds Tomsons, kes on rahvusvahelise sommeljeede assotsiatsiooni poolt valitud parimaks sommeljeeks Euroopas ja Aafrikas ning mitmekordne Vana Tallinn Grand Prix`i võitja. Eestist kuulusid žüriisse Liviko sommeljee Urvo Ugandi, Eesti Sommeljeede Assotsiatsiooni president Kristjan Markii ning sommeljeed Ketri Leis ja Els-Maria Kullamaa.

Finaalvõistlusel toimunud oksjoni tulu ja heategevusliku õhtusöögi piletimüügi tulust 10% annetatakse Toidupanga heategevusprojektile „Lapsed söönuks“.

Traditsiooniline Baltimaade parima sommeljee valimine toimus sel aastal Noblessneri valukoja Noble saalis. Võistlus sai oma nime legendaarse, Eesti populaarseima likööri Vana Tallinna järgi. AS Liviko korraldab Vana Tallinn Grand Prix’d koostöös Eesti, Läti ja Leedu sommeljeede assotsiatsioonidega alates 2006. aastast.

AS Liviko on 1898. aastal asutatud kvaliteetalkoholi ja mittealkohoolsete jookide tootja, eksportija ja maaletooja. AS Liviko tootmine ja peakontor asuvad Tallinnas, harukontorid Riias ja Vilniuses. AS Liviko kuulub Baltimaade kolme suurema alkoholifirma hulka, pöörates tootmise kõrval sama suurt tähelepanu ka alkohoolsete jookide ekspordile ja impordile. AS Liviko kontsern andis 2020. aastal tööd 264 inimesele.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.