“Elus ja maadluses ei tule midagi lihtsalt, tööd peab tegema.”

Epp Mäe, maadleja
Liit: seadus ei arvesta erihooldust vajavate inimeste napsulembusega (0)
10. oktoober 2021
Albert Truuväärt/Pilt on illustratiivne

Erihoolekandeteenuste Pakkujate Liit leiab, et sotsiaalhoolekande seaduse väljatöötajad ei ole kursis, kui palju probleeme tekib erihooldusel olevate inimeste napsulembusega.

„Selge on, et sotsiaalhoolekande seaduse alkoholi osa sätete koostajad ei ole praktilise eluga lihtsalt kursis,“ märgib liit sotsiaalhoolekande seaduse muutmise eelnõule saadetud arvamuses.

Kuna teenuse osutaja alkoholi tarbimise puhul ise sekkuda justkui ei tohi ja ei tohi ka alkoholi ära võtta, siis on püütud raskematel juhtudel pöörduda politsei poole ning kergematel juhtudel, kus klient ei ole agressiivne, seda ise lahendada.

„Politsei on meile seejuures teinud korduvalt märkuseid, et vastavate pöördumise hulk on liialt suur. Tekkinud on justkui vaakum, kus seaduseelnõu ja seletuskiri selgelt selgitavad, et teenuse osutajana on meie õigus alkoholi või muid keelatud asju ära võtta või ka alkoholijoobes kliendi tegevusse sekkuda piiratud,“ märgib liit.

Praktikas on sellised olukorrad kahjuks igapäevased, eriti kui arvestada, et kliendid elavad kodusarnastes üksustes, käivad ise vabalt poes, restoranis, külas ja mujal.

Seadus lubab kinnise lasteasutuse teenuse osutajal keelatud asju küll ära võtta, kuid seejuures kohustab selliseid asju hoiustama. „Piltlikult öeldes, kui leiame lapse juurest pooliku õllepudeli, siis hävitada seda ei tohi. Selle saab tegevusjuhendaja küll ära võtta, aga peab hoiustama ja teenuselt lahkumisel lapsele tagastama.“

Kokkuvõtvalt on alkoholi tarbimine erihoolekandeteenuse klientide poolt kahjuks probleem, mis on reaalselt olemas aga mida sotsiaalhoolekande seadus ega ka muud kohalduvad sätted adekvaatselt ei käsitle.

Esiteks vajab lahendamist ja reguleerimist see, et sotsiaalkindlustusamet arvestaks erihoolekandeteenusele suunamisel lisaks muudele asjaoludele ka alkoholi kui haigust, ning jätaks erihoolekandeteenusele alkohoolikud suunamata.

Alkohoolik, kellel on erihoolekandeteenuse vajadus, tuleb suunata selleks ettenähtud üksusesse ja kohandatud erihoolekandeteenusele, kus on vajaliku eriväljaõppe saanud personal. Samuti tuleb lubada teenuse osutajal ära võtta aineid, mida kasutatakse toksilise või alkohoolse joobe tekitamiseks, märgib liit.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.