"Tallinn on vinge koht, sest siin katsetatakse paljusid asju."

Jenni Partanen, Tallinna tehnikaülikooli tulevikulinna professor
Riigikohus kutsub õpilasi õigust mõistma (0)
10. oktoober 2021
Pealinn/Pilt on illustratiivne

Riigikohus kuulutas välja kaasuskonkursi, mis pakub 9.–12. klassi õpilastele põneva võimaluse asetada end kohtuniku rolli ning proovida, kui kerge või keeruline on erinevaid vastandlikke huve kaaludes õige ja õiglase otsuseni jõuda.

Konkursil osalejad saavad valida kolme elulise juhtumi seast. Halduskaasus keskendub sel aastal keskkonnateemadele ning uurib, kellele peaks jääma õigus, kui metsaomanik soovib kaitsealust metsa maha võtta, kus omaniku sõnul tegutsevad kahjurid. Karistusõiguse kaasus lahkab arsti tegemisi, kes salaja patsiente vaktsineerib ning tsiviilõiguse kaasus võtab luubi alla selle, kas tööandja võib töötaja vallandada, kui viimane end vaktsineerida ei soovi. Kaasuse lahendamisel võib õigusaktidest tugineda üksnes põhiseadusele.

Konkursikaasuse lahendus tuleb vormistada sarnaselt kohtuotsusele: esitades kõigepealt mõlema poole argumendid ning tuues seejärel välja kohtuniku otsuse ja argumentatsiooni. On ka teine võimalus – vaidluse võib lahendada loovas vormis, nagu essee, luuletus, joonistus, video või muu seesuguse. Oluline on, et võistlustöödest tuleks hästi esile konkursil osaleja õiglustunne ja väärtushinnangud.

Õpilastöid ootab riigikohus hiljemalt 14. novembriks. Kuigi konkurss on suunatud eeskätt 9.–12. klassile, võivad kätt proovida ka nooremad. Parimate tööde autoreid tunnustatakse riigikohtu aastapäeval järgmise aasta jaanuaris. Täpsemalt saab konkursitingimusi ning selleaastaseid kaasusi vaadata kaasuskonkursi veebilehelt. Eelmisel aastal laekus konkursile 109 tööd.

Tänavu toimub kaasuskonkurss juba 17. korda.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.