"Tallinn on vinge koht, sest siin katsetatakse paljusid asju."

Jenni Partanen, Tallinna tehnikaülikooli tulevikulinna professor
Eesti otsustas mitte hakata maksuparadiisiks (0)
11. oktoober 2021
Foto: Pixabay

Eesti ühines eelmisel neljapäeval globaalse tulumaksureformiga, mis tähendab, et pooldatakse koos teiste riikidega suurkorporatsioonide maksustamist nende tegutsemispaikades. Peamiselt puudutab see tehnoloogiahiide, kes küll paljudes riikides tulu teenivad, aga ei maksa seejuures nendele riikidele makse.

Eesti on asunud selles mõttes kahvlis, et meil on olnud ettevõtted tulumaksust vabastatud ja maksustatakse ainult jaotatavat kasumit. Sellega on loodetud luua sobiv keskkond nende äriks ja kaudsemalt saadakse töökohtade jms kaudu tulu. Sisuliselt on aga taoline kasu üsna olematu.

Eesti viivitamine tulumaksureformiga ühinemisel oli aga mõistagi täiesti kasutu, sest me ei saa jääda mingiks “maksuparadiisiks”, mis seab meid teisalt rahvusvaheliselt kahtlasesse valgusesse. Samas poleks me ka midagi võitnud, kui poleks ühinenud.

Positiivse poolena on oodata riigikassasse täiendavat tulu, sest rahvusvahelise kontserni tütarühing on kohustatud sisuliselt igal aastal dividende jaotama ja maksu tasuma. Digimaks lubab seega Eestile täiendavat maksutulu digigigantidelt, kes üldiselt praegu ei ole Eesti riigieelarve ees maksukohuslased.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.