"Tallinn on vinge koht, sest siin katsetatakse paljusid asju."

Jenni Partanen, Tallinna tehnikaülikooli tulevikulinna professor
Kiek in de Köki näitus tutvustab Tallinna eellugu (0)
11. oktoober 2021
Iru linnuse rekonstruktsioon. Autor: Jaana Ratas

Kiek in de Köki kindlustustemuuseumis avatud näitus “Tallinna eellugu” annab ülevaate Iru linnuse esinduslikkusest ja selle kaitsmisest, muistsest põlluharimisest ja matusekombestikust. Ka leiab vastuse küsimusele, miks tekkis linnaline asustus Tallinnasse alles 13. sajandil.

Näitus “Tallinna eellugu”, mis moodustab uue osa muuseumi püsiväljapanekust, keskendub Iru linnamäe ja selle ümbruse, Pirita jõe alamjooksu tähtsusele enne Tallinna tekkimist. Näitusel saab näha Iru linnuse leidude põhjal valmistatud esemeid ja rekonstruktsioone, mille autoriteks on kunstnik ja pärandtehnoloog Jaana Ratas ning turvisesepp Edvards Puciriuss.

Välja on pandud Tallinna lähistelt Proosa kivikalmelt leitud unikaalseid esemeid ja rahvasterännu aegse (5.-6. sajandi) rõngasmõõga rekonstruktsioon (autor Raivo Paju). Ettekujutuse saab ka Proosa kivikalmele maetud 5.-6. sajandi sõjamehest ja Kaberla kalmistule maetud 11.-13. sajandi naisest.

Näituse kuraator on linnamuuseumi arheoloogiakogu hoidja Küllike Tint, kunstnik Anne Järvpõld, konsultant ajaloolane Ando Pajus, projekti juhtis ajaloolane, Kiek in de Köki kindlustustemuuseumi juhataja Toomas Abiline.
Tehnilised teostajad on Kristiina Laurits, Villu Plink, Virko Vähi ja Riksen OÜ.

Näitust saadab linnamuuseumi aheoloogiasügis. Näituse ja arheoloogiasügise publikuprogramm pakub oktoobris ja novembris ka matku muinas-Lasnamäelt Iru linnamäele.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.