"Tallinn on vinge koht, sest siin katsetatakse paljusid asju."

Jenni Partanen, Tallinna tehnikaülikooli tulevikulinna professor
Ringmajandusekspert võrdleb jäätmekäitlust kolme jalaga taburetiga: seal saab istuda ainult siis, kui kõik kolm jalga on korraga olemas (0)
11. oktoober 2021

“On põhjust võrrelda jäätmekäitlus ja sortimisharjumust ja kõike muud sellist kolme jalaga taburetiga, mille peal saab istuda ainult siis, kui kõik kolm jalga  on korraga ja võrdselt olemas. See on teadlikkuse kasvatamine ehk inimeste harimine,  kontroll ja majanduslik motivatsioon ehk tasu,” rääkis ringmajandusekspert Peeter Eek.

Proto Avastustehases ringmajanduse teemalisel konverentsil arutleti selle üle, kes peaks võtma teema eest initsiatiivi ja vastutuse, millised  on tulevikuvisioonid ning  milliseid  muudatusi toob rohepöörde läbiviimine kaasa meie igapäevaellu.

Ringmajanduse väga oluline osa on jäätmete tekke vähendamine, kus võimalik korduskasutamine ja seejärel ringlusesse võtmine ehk uute toodete tootmine. Aastaks 2025 peaks olema olmejäätmete ringlusessevõtt 55 protsenti.  Hetkel on see hulk  30 protsenti.

Konverentsil räägiti ka rohepöörde olemusest üldisemalt.  See ei hõlma  mitte üksnes efektiivse ringmajanduse korraldamist ja looduse kaitsmist, vaid näiteks ka seda kuidas hooneid soojustatakse, kust elektrit saadakse või millise transpordiga me sõidame. 

Keskkonnaministeeriumi asekantsler Kristi Klaasi sõnul ootavad inimesed rohepööret väga.  “Ja see iseenesest  on ju hea, sest kui inimesed ootavad rohelisemat elukeskkonda, siis see annab ka  kohalikule omavalitsusele endale motivatsiooni ja sihi ka aina kaugemale püüelda, ” leidis Klaas.

Rohepööre sunnib muutma mitmeid tarbimisharjumusi,  ning toob kaasa suured muudatused tavainimeste igapäevaellu.

Eesti Keskkonnateenused AS juhatuse esimees Argo Luude on veendunud, et  mõned muudatused on üsna positiivsed ja inimesed võtavad need rõõmuga vastu.  “Mõned muutused on aga sellised, mis ma kujutan ette, et toovad inimesed Toompeale või Linnavalitsuse ette plakatitega protestima. Näiteks võib ju tulla see, et teatud juhtudel mingisugust tarbimist hakatakse sõna otseses mõttes piirama,” lisas Luude.

Hetkel valmistatakse näiteks ette ühekordsete plasttoodete tarbimist vähendavat   seadusemuudatust.  Selle tulemusena keelatakse paljud tooted keelatakse ära ja soovitakse näha rohkem korduskasutustooteid. 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.