"Tallinn on vinge koht, sest siin katsetatakse paljusid asju."

Jenni Partanen, Tallinna tehnikaülikooli tulevikulinna professor
JUHTKIRI Sinu hääl loeb! (0)
11. oktoober 2021
Foto: Scanpix

Juba tänasest saab igaüks kohalikel valimistel oma hääle anda. Valimistel osalemine ei ole üksnes iga kodaniku kohus, vaid suurepärane võimalus ka tegelikult riigi või oma kodukoha valitsemises osaleda ja selle tulevikku kujundada. Rahva õigusel ise oma riiki ja kodupaika juhtida ju demokraatia seisabki.

Valimised on demokraatia pidupäev. Kes meist ikka tahaks, et kõigi meie lähima ja kaugema tuleviku üle otsustaks üks inimene või kitsas inimeste ring ja too ütleks ise meie eest, mis on meile parim. Alles mõne aastakümne eest olidki ju valimised vaid näitemäng, puhas formaalsus ja võimalus spetsiaalselt avatud puhvetist oma toidulauale pisutki paremat kraami saada. Toona tõesti ei lugenud ühegi inimese hääl, sest kõik oli juba ette ära otsustatud. Ja tegelikult ei muutunud valima minekust meie elukorralduses suurt midagi.

Tänapäeval see ju nii ei ole. Võib ju arvata et ka kohalikel valimistel on ühe inimese hääl nagu tilk meres, et mis see ikka muudab. Aga tilkadest moodustuvadki meri ja hoovused, millest sõltub, kuhu poole meie kodulinna tüüri keeratakse. Ükski hääl võib siiski otsutada, milliseid toetusi ja teenuseid linnaelanik saab.

Valimistel on alati hääli püüdnud ka tuntud näitlejad, sportlased, ajakirjanikud, lauljad jt inimesed, kes on meile meediast või lemmikelualalt tuttavad. Iseenesest pole ju paha, kui kandideerivad mitme ameti esindajad. Nii tulevad nendega volikokku kaasa ka oma eriala teadmised, mida otsuste tegemisel kasutada saab. Ometi ei tasuks valida lihtsalt tuntud ja ilusate nägudega inimesi, kellel on sorav jutt. Valida tasuks inimesi, kes on end tegudega tõestanud. Valimisloosung üksi midagi ei muuda.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.