"Tallinn on vinge koht, sest siin katsetatakse paljusid asju."

Jenni Partanen, Tallinna tehnikaülikooli tulevikulinna professor
Anna teada, mida küpsetada?! Kultuuriprojektiga otsitakse uusi ja vanu Koplikandi retsepte (0)
12. oktoober 2021
Pirukavorm Foto Meeli Küttim

Kõik endised ja praegused Kopli elanikud on oodatud jagama oma soolaste ja magusate toitude retsepte. Oodatud on nii putrude, pirukate kui hoidiste valmistamise parimad nipid-trikid, et neid juba üheskoos Kopli elanikega oktoobris valmistada. Kogunenud retseptid saavad ühtlasi näituseks.

Tallinna linna välisprojekt „ACCESS – kultuuri kättesaadavus kõigile“ raames otsib Kalamaja muuseum koostöös Kopli 93 kogukonnakeskusega uusi ja vanu, värskeid ja tuttavaid, erilisi ja koduseid Kopli retsepte. Oodatud on kõikvõimalikud maitserännakud seinast seina – argised lemmikretseptid, pidupäevaroad või vanaema-vanaisa kulinaarne kullavaramu. Eesmärk on kogunenud palade juhistest teha lisaks ühisele kokkamise päevale ka näitus Kalamaja muuseumis, et järgmistel põlvedelgi oleks võimalik maitserännakust osa saada.

Tule ühiskokkama

Laekunud retsepte tutvustatakse ja valmistatakse nende järgi toite laupäeval, 16.oktoobril kell 11 – 13.00 Maxima ees (Kopli 69b) toimuval ühiskokkamisel. Kokk, kes aitab meil ühiskokkamisel maitseid retseptide järgi balansis hoida on Aldur Soosalu.

Tule anna enda panus maitsete korjandusse oma lemmikroogade ja paladega, mida üheskoos juba 16. oktoobril valmistada. Saab olema üks õige põnev kogukonnaliikmete kohtumine, või õigemini hästi maitsev.

Kui Sul on mõni retsept, mida soovid jagada, siis tuleme sellele kas või ise järgi!

Retseptid saate jagada ka Kalamaja muuseumiga (kalamaja@linnamuuseum.ee ja +372  5309 9772) või kirjutada retsept üles kogukonnakeskuses Kopli 93 kohapeal (igal kolmapäeval). Võta julgelt ühendust ning lepime kokku, kuidas retsept kõige paremini meieni jõuaks. Igale retseptiannetajale anname tänutäheks ka väikse meelehea.

Näiteks on meil olemas juba ka üks retsept põlise Kalamaja elaniku Anneliis Tõldsepp poolt, kes jagas meiega oma vanaema vürtsikilude retsepti.

Proovi järgi!

Anneliis (sünd 1941) on kasutanud siiani oma vanaema Alide (sünd 1877) kiluvürtsi. See on küll rohkem kui sajandivanune, kuid häid kilusid saab ikka. Vanaema Alide ajal  soolati kilusid korraga suurel hulgal ja selleks kasutati kilumannergut, mis mahutas umbes 2 kilogrammi kilusid.  Kiluvürtsi sisse käib muuhulgas must pipar, vürtspipar, koriander, nelk, kaneel, ingver,  muskaat. Kilud laotatakse ilusti ritta, vahele loorberilehte, ikka üks rida ühtepidi ning teine rida risti peale ja ikka selg allapoole. Kilu juurde käib alati keedumuna või pošeeritud muna.

Täpsemalt saab ACCESS välisprojektist lugeda siit: https://www.tallinn.ee/est/valisprojektid/Projekt-ACCESS

Vürtsiveski ja vürtsisegu

Vürtsiveski tõi linna Pärispea külast 1900. aastate alguses Kalamajja elama asunud Maali (s. 1889). Selles jahvatatud maitseainetest valmistati vürtsisegu, mida kasutati kilude soolamiseks. Maali käis tööl Salme tänaval asunud Õuna soolamistöökojas ning võttis inimesi vastu ravitsejana. Annetaja Helle Avila

Pirukavorm

Kalamaja elanik Ingrid ostis 2000. aastate alguses korteri Suur-Patarei tänavale. Maja kunagise omaniku korteris oli peidus rohkelt aardeid, mh 1900.–1930. aastatest pärinev pirukavorm. Käepärane köögiriist on palju kasutust leidnud, nagu näitavad ka jahu- ja taignajäljed vormil. Annetaja Ingrid Maasik

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.