“Elus ja maadluses ei tule midagi lihtsalt, tööd peab tegema.”

Epp Mäe, maadleja
Loomaaias on uued asukad Talitaja Anne Saluneem: manulid on suhtlemisaltid loomad, kuid käitumine on neil väga eriskummaline (0)
12. oktoober 2021

Tallinna Loomaaia loomade kollektsioon täieneb pidevalt. Üks viimaseid, kes loomaaeda kolis on väga eksootiline, metsik, põneva iseloomu ja koheva kasukaga kaslane manul.

“Iseloomult on manulid väga huvitavad. Neid on vähe uuritud ja seepärast on nad meilegi huvitavad,” ütles Tallinna Loomaaia kiskjate talitaja Anne Saluneem. “Ühest küljest on nad väga suhtlemisaltid loomad ja tulevad inimeste lähedale, kuid nad võivad olla ka väga järsud. Näiteks äkki krabavad toidu endale ja tuuseldavad ringi. Käitumine on neil väga eriskummaline.”

Kesk-Aasia mägedest pärit manulid on väga haruldased loomad. Et nad on väga vastuvõtlikud haigustele, siis looduses hukub manulipoegadest ligi 60%. Ilusa kasuka pärast satuvad nad ka küttijate ohvriks, olgugi et nad on kaitse all.

Äsja loomaaeda sattunud isast manulit ootas kõrvalpuuris juba ka emane liigikaaslane.

“Inimene sülle ei tohi kindlasti manulit võtta. Lisaks äkilisele iseloomule on neil on neil ka ikka kassi küüned. Kui talitaja on puuris sees, siis emane, kes meil on kaua olnud, tuleb natuke ligi, nuusutab ja asetab esimesed käpad põlvede peale, aga sülle ei ole tulnud,” kirjeldas Saluneem.

Peale manuli on loomaaia kollektsiooniga liitunud ka kaks jõesiga. Nemad, olles pärit Aafrikast, veel kohanduvad meie kliimaga ja peamiselt pesitsevad siseruumides ning end inimestel ei näita, ent soojema ilmaga näeb neid ka nende aedikus uitamas.

“Nad on käinud ka väljas, aga neil peab olema alati kindel ruum, kus on soe ja kuhu nad igal ajal pääsevad. Praegu käivad vahel väljas, aga harva,” sõnas Saluneem.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.