"Tallinn on vinge koht, sest siin katsetatakse paljusid asju."

Jenni Partanen, Tallinna tehnikaülikooli tulevikulinna professor
Tallinn soovib toimetulekupiirmäära tõstmist (0)
12. oktoober 2021

Ajal, mil elektrihind on teinud hüppelise tõusu, tuleks üle vaadata toimetulekupiirmäär ning kas see katab raskustesse sattunud inimeste tegelikke vajadusi, leiab Tallinna abilinnapea Betina Beškina. Sellesisulise kirja saatis abilinnapea ka sotsiaalkaitseminister Signe Riisalole.

Toimetulekupiir on kehtestatud viimati 2019. aasta riigieelarves ja see on pere ainsale või esimesele liikmele 150 eurot, igale järgnevale täisealisele pereliikmele 120 eurot ja alaealisele lapsele 180 eurot.

“Kui me mõtleme sellele, et statistikaameti andmetele maksab minimaalne toidukord 105 eurot kuus, siis arvestades seda summat jääb inimesele kuus kätte 45 eurot. Ja kui me mõtleme elektrienergiahindade kasvule, mis mõjutab kõiki elu valdkondi, siis toimetulekupiir on lihtsalt ajast maas,” leidis Tallinna abilinnapea Betina Beškina.

Kui Tallinnas oli 2020. aasta esimese 9 kuu toimetulekutoetustele makstava eelarvekulu pisut alla 2,9 miljoni euro, siis 2021. aasta sama perioodi kulu oli 3,5 miljonit eurot ehk toetusi on sel aastal makstud 600 000 euro võrra rohkem. 

“Kuigi sel perioodil eelkõige on kasv olnud eelkõige Covidist seotud piirangutega, siis sel perioodil elektrihinna mõju veel ei avaldunud,” kommenteeris Tallinna sotsiaal- ja tervishoiuameti juhataja Raimo Saadi.

Saadi lisas ka, et esimesed järeldused gaasi- ja elektrihinna mõjust inimeste rahakotile saab teha paari kuu pärast oktoobri- ja novembrikuu taotluste põhjal.

Toimetulekuraskustesse sattunud elanikele maksab aga Tallinn toimetulekutoetusele lisaks ka sissetulekust sõltuvat toetust. Seda on õigust taotleda olukorras, kus inimese sissetulek on alla palga alammäära ehk alla 584 eurot, iga järgmise pereliikme kohta ümmarguselt 467 eurot.

 “Toetuse suurus on täisealise inimese kohta 250 eurot aastas, laste kohta 350 eurot aastas. Alati on teatud juhtudel võimalik ja kaalutletud otsusena ka vajadusel suuremas määras toetust maksta,” lisas Saadi.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.