"Tallinn on vinge koht, sest siin katsetatakse paljusid asju."

Jenni Partanen, Tallinna tehnikaülikooli tulevikulinna professor
COVID-19 lükkas edasi Karise kohtumised Läti ja Soome kolleegidega (0)
14. oktoober 2021
President Alar Karis. Foto: Scanpix

President Alar Karise neljapäeval toimuma pidanud kohtumised Läti presidendi Egils Levitsi ning Soome presidendi Sauli Niinistöga lükkuvad edasi, sest Läti riigipea COVID-19 test osutus positiivseks.

Läti riigipea COVID-19 test andis neljapäeva hommikul positiivse tulemuse, teatas presidendi kantselei presssiesindaja. Nii Läti kui Soome president osalesid kolmapäeval Malmös toimunud foorumil. Seetõttu otsustas ka Soome president neljapäevase kohtumise Eesti kolleegiga edasi lükata, vahendab BNS.

President Karisel oli hommikul telefonivestlus Läti presidendi Egils Levitsiga. Eesti riigipea soovis president Levitsile tervist ja kiiret paranemist. Karis avaldas lootust oma Läti kolleegiga peatselt kohtuda. “On kurb, et praegu aeg on selline, kus koroonaviirus juhib meie elu, selle asemel, et meie seda ise juhiks. Teadust teinud inimesena ei oska mina täna muud nõu anda: vaktsineerige, kui tahate, et elu seisma ei jääks ja vaktsineerimisest loobunud ei hakka ühiskonnale piiranguid peale suruma,“ sõnas Karis.

Neljapäeva hommikul kohtus Karis Riias Läti parlamendi spiikri Ināra Mūrniecega, et arutada Eesti ja Läti suhete tihendamist ning koostööd piirkondlikult, Euroopa Liidus ja laiemalt rahvusvahelistes organisatsioonides. “Läti on meie jaoks väga hea ja oluline partner, kellega tihe koostöö on pikk ja tugev,” lisas riigipea.

Eesti ja Läti kahepoolsest koostööst kõneldes peatuti tuleviku koostööraporti valmimisel, mis on järjekorras teine. Karis avaldas lootust, et see annab veelgi hoogu suhete arendamisele.

Piirkondlikust julgeolekust kõneldes peatuti Valgevene poolt tekitatud hübriidkriisil Euroopa Liidu välispiiril. “Migrantide ärakasutamine poliitilise mõjutusvahendina on vastuvõetamatu. Euroopa Liidul tuleb sellele kohaselt reageerida,“ rõhutas riigipea.

Veel kõneldi koostööst rahvusvahelistes organisatsioonides, sealhulgas ÜRO-s ning Läti kandidatuurist ÜRO julgeolekunõukogu liikmeks. President Karis kinnitas, et Eestil on hea meel, et Läti on otsustanud korraldada järgmise Kolme mere tippkohtumise. Samuti räägiti piiriülese andmevahetusega seonduvast ning piirkondlikest taristuprojektidest, mille puhul oldi üksmeelel, et nende elluviimine on mõlemapoolne prioriteet ja Rail Balticu rajamisega tuleb võimalikult kiiresti edasi minna.

Lisaks spiikriga kohtumisele külastas president Karis Kristjan Jaak Petersoni monumenti ning tutvus Eesti tulevase saatkonnahoone asukohaga.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.