"Tallinn on vinge koht, sest siin katsetatakse paljusid asju."

Jenni Partanen, Tallinna tehnikaülikooli tulevikulinna professor
Luminori peaökonomist: vajame suuremat energiasõltumatust ja rohepöörde jõulisemat jätkumist (0)
14. oktoober 2021
Tõnu Palm. Foto: Scanpix

„Fossiilsete kütuste, eeskätt gaasi-, aga ka söehindade mitmekordistamine on jõudnud kogu Euroopas otsapidi kõrgetesse elektrihindadesse. Eesti ei ole erand, sest elektrihind on sarnaselt kõrge,“ ütles Luminor panga peaökonomist Tõnu Palm.

„Vajame Euroopas suuremat energiasõltumatust ehk rohkem rohelist taastuvenergia võimekust, strateegilisi energiavarusid, sealhulgas ka gaasi osas ja energiasalvestamise võimekusi muude tegurite kõrval.
Suurbritannia näitel toodetakse täna minimaalselt 30 protsendi mahus elektrit täna gaasist, mille hind on aastaga rohkem kui neljakordistunud,“ märkis Palm.

Palmi sõnul on neid tegureid palju, mis elektrihinna maailmas laiemalt on uutesse kõrgustesse viinud.

„Lihtsustatult ei ole energia pakkumine jõudnud nõudlusele järgi. Aasta tagasi oli Euroopas elektrienergia ülejääk ja kogeti ka negatiivseid hindu. Täna on olukord vastupidine. Seda enam on oluline, et liigume jõuliselt edasi rohepöördega ja vähendame sõltuvust hüplikest fossiilkütustest, mis ühtlasi toovad meile lisaks ka kliimamuutused, looduskahjud ja kõrgemad toiduainehinnad,“ nentis ta.

„Lühiajalises horisondis seisame aga talvele vastu minnes silmitsi paraku kõrgete elektri ja soojaarvetega. Veidi meenutab see paradoksaalselt Eesti iseseisvuse esimest talve 1992.aastal kui Soome tuli Eestile appi pakkudes kütuseabi. Tänane olukord on palju leebem, sest kütust on saada, lihtsalt kõrgema hinnaga,“ tõdes Tõnu Palm.

Teised Euroopa riigid on Palmi sõnul töötamas välja kompensatsioonimehhanisme – näiteks Prantsusmaa plaanib hakata vähema sissetulekuga kodanikele jagama 100-euroseid vautšereid.

„Kui raha oleks riigikaukas piiramatult, saaks hinnatõusu kompenseerida kõigile, kuid reaalsus on paraku see, et ka raha napib. Toetus peaks jõudma sihitult nendele, kes seda enim vajavad. Digiriigil peaks olema hea ülevaade toimetuleku piiril olevatest kodanikest. Ühe katteallikana on olnud juttu CO2 kvoodi müügist saadavatest tuludest, kuid nende rahade kasutamine nõuab kokkuleppeid,“ sõnas Palm, kelle sõnul on finantsturgude hinnangul energiahindade langust oodata alles järgmisel suvel.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.