“Kui vanemad lähevad lahku, on nad ise kriisis ja käituvad sageli nagu lapsed. Nende laps satub siis oma vanemate, kahe väikese lapse tasemel käituva täiskasvanu vahele."

Ly Rüüs, Mustamäe sotsiaalhoolekande osakonna juhataja
Telemagasin "Siin Tallinn" Valimisteenistuse juht Arne Koitmäe: kui hääl on antud elektrooniliselt, siis saab minna ka pühapäeval pabersedeliga hääletama (0)
15. oktoober 2021

“Tulge valima, teie otsustate linnaelu üle,” ütles Tallinna linnasekretär Priit Lello saates „Siin Tallinn“. Valimisteenistuse juht Arne Koitmäe lausus, et e-häält saab muuta, kui inimene tunneb, et ei saanud häält vabalt anda.  

Saates ütles valimisteenistuse juht Arne Koitmäe, et tänavustel kohalike omavalitsuse valimistel hääletatakse aktiivselt – praegu (neljapäeva õhtul) oli veidi üle 20 protsenti inimestest oma hääle andnud, ja kaks kolmandikku neist elektrooniliselt.

Koitmäe selgitas, miks alates reedest saab hääletada ainult elukohajärgselt, sest vastasel juhul oleks see töötajatele liiga koormav.

Ta meenutas, et e-häält saab muuta, kui inimene tunneb, et ei saanud häält vabalt anda – üle saab hääletada nii palju kordi, kui inimene iganes soovib. Koitmäe märkis, et korduva häälte eemaldamine pole süsteemile koormav, kuna seda teeb arvuti. Ta meenutas ka, et kui hääl on antud elektrooniliselt, siis saab minna ka pühapäeval pabersedeliga hääletama ning elektrooniline hääl tühistatakse. Valimistulemused hakkavad selguma pühapäeva õhtul 22.00-23.00 vahel.

Tallinna linnasekretär Priit Lello sõnas, et Tallinnas on hääletusaktiivsus väga hea. Nimelt 23 protsenti inimestest on oma hääle andnud. “See on hea, et käiakse ka aktiivselt valimiskastide juures ning selleks ongi võetud vastu uued lahendused, et saab käia hääletamas välialadel,” ütles ta. „Nimelt on Tallinnas praegu on 95 valimispunkti ning reedest avatakse veel 65 kodulähedast valmispunkti.“

„Siin Tallinn“ käis kohapeal valmiste kulgu uurimas ning selgus, et hommikul ja pärastlõunal on kõige enam hääletajaid. Inimesed sõnasid, et väga mugav on otse tänavalt valimistelki minna, sinna pääseb ka ratastooliga.  Valimiskomisjoni töötaja märkis, et telgid on sedavõrd populaarsed, et korraks on isegi järjekord tekkinud. Kõige enam küsitakse, kas siin saab üle-Eestiliselt hääletada – seda võimalust kasutasid paljud.

Lello sõnul on tänavustel valimistel sisse viidud muudatus seoses kodus hääletamisega – see võimalus pikenes, mis on seotud koroonaga. Valimiskasti saab kutsuda koju reedest kuni pühapäevani.

Reedest alates muutub Tallinnas hääletamine linnaosapõhiseks, mis tähendab, et tuleb hääletada oma linnaosa piires. Lello märkis, et erinevalt varasemast saab linnaosa piires vabalt valida, millises punktis hääletada ning ei pea minema oma elukohajärgsesse valimispunkti. Teistes linnaosades reedest siiski enam hääletada ei saa.

“Tulge valima, teie otsustate linnaelu üle,” ütles Lello. “Valimiste korraldamisega seotud 900 inimest, kellest kõik on rõõmsad ja motiveeritud ning missiooniga inimesed, kes pingutavad, et hääletajad saaksid oma põhiseaduslikku õigust kasutada.”

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.